Na každé narozeniny holek si na sebe ušiju nějakou boudu. Když jsem s dětskými dorty začínala, vybírala jsem témata jako louka nebo beruška, později jsem řekla, ať si potomstvo vybere samo. Zatímco vloni znělo zadání „dolt se sldíčkama“, což nebyl složitý úkol, letos se Lily dost vytříbil vkus. Nebo spíš za tím vidím její zálibu v cukrářských pořadech. Při jednom takovém zdánlivě nevinném sledování objevila dort ve tvaru rozvinuté růže a od té chvíle bylo rozhodnuto. A co by člověk pro ty děti neudělal, že?

A tak jsem se pustila do výzkumu. Zhlédla a přečetla jsem několik zahraničních návodů, udělala si poznámky a pak jsem se do nich snažila zakomponovat vlastní zkušenosti. Jako samotný dort jsem zvolila jogurtový piškot s jahodovým krémem, neboť má Lily ráda vše jahodové. Okvětní lístky a listy budou z modelovací čokolády a celou květinu jsem se rozhodla dát na jedlý podstavec, který bude vypadat jako pokrytý bílým plátnem. Nakonec mě napadlo ještě růži ozdobit kapkami rosy.

Výroba tohoto dortu je poměrně náročná, ale rozhodně nemůsíte být profesionální cukrář (koneckonců i já jsem pouze nadšený amatér).

Nejprve bych vám chtěla v krátkosti říct něco o náčiní. Nebudete potřebovat žádnou extra drahou či speciální techniku, vyplatí se však investovat do několika věcí:

  • Nastavitelná dortová forma – ušetříte si spoustu práce s vyklápěním a jinou manipulací, která může dort poškodit. Pokud nechcete nastavitelnou formu, pak rozhodně alespoň mějte formu s oddělávacím okrajem, například tuto formu.
  • Rozhodně se vám vyplatí investice do nejméně dvou mís, se kterými se vám bude dobře pracovat, doporučuji třeba tyto mísy.
  • Dalším šikovným pomocníkem vám bude otočný stojan, protože dort budete při zdobení muset otáčet vlastně pořád.
  • Opravdu vám doporučuji pro válení čokolády používat silikonovou podložku a silikonový váleček. Já jsem den před výrobou dortu přišla o podložku a pracovat s modelovací čokoládou na dřevěném prkénku bylo jedno velké utrpení
  • Ničím nezamícháte modelovací čokoládu tak dobře jako silikonovou stěrkou
  • Jehlice na dorty sice není úplná nutnost, ale jde o věcičku, která vám také trochu usnadní práci.

Co budete dále potřebovat:

  • Modelovací čokoládu – návod na ni jsem sepsala tady. Budete potřebovat 1200 g v barvě růže a 200 g v barvě listů.
  • 2 vanilkové dorty s jahodovým krémem, o kterých píšu tady. Pokud máte dvě rozdílné formy, je hezké udělat dort na podstavec nižší a širší, a naopak dort na růži může být užší a vyšší.
  • 250g jahodového krému navíc, také podle tohoto receptu
  • asi 100 g bílého fodánu na potažení podstavce
  • 1 balíček želatiny v prášku
  • ostrý nůž
  • kulatá vykrajovátka tří velikostí

Než začneme, dám vám ještě drobný tip na práci s okvětními lístky z modelovací čokolády – zvláště u těch větších, pokud nedrží tvar, je nejprve ručně vytvarujte, položte na talíř a dejte asi na 30 vteřin do ledničky. Po vyndání z ledničky dejte lístek okamžitě na dort. V letních měsících a všeobecně v teplých dnech vám doporučuji najít si na výrobu tohoto dortu spíše chladnější místo.

Dort musí být opravdu dobře vychlazený, před tvořením růže jej proto nechte přes noc v lednici.

Postup:

Na dortu určeném jako růže si kulatým vykrajovátkem vyznačte ve středu kolečko. Jak vidíte, mně se dort nepovedl ideálně, nahoře mi popraskal. Pro účely růžového dortu to však není žádná komplikace.

Začněte vrchní stranu ořezávat. Snažte se ji zakulatit.

Zhruba takto by měl vypadat výsledek.

Dort obraťte vzhůru nohama, opět vyznačte kolečko ve středu a ořežte vrchní část.

Takto bude vypadat výsledek.

Dort ještě jednou obraťte a snažte se zarovnat všechny nerovnosti – můžete u toho ořezat i boky dortu.

Teď celý dort potřete jahodovým krémem, nechte ho trochu zaschnout, obraťte dort vzhůru nohama a potřete i vršek. Nyní by měl být natřený celý dort.

Nyní nastává nejzábavnější část – tvorba okvětních lístků. Rozválejte si trochu modelovací čokolády na tloušťku asi 4 mm.

Nejmenším vykrajovátkem vykrojte kolečko o tloušťce asi 4 mm a rozřízněte ho někde za polovinou.

Větší část zabalte tak, jak vidíte na fotce, a dejte nahoru do středu dortu.

Vykrojte další kolečko, tentokrát ho rozřízněte ve dvou třetínách. Větší částí obalte první lístek tak, jak vidíte na fotce.

Vykrojte další kolečko a tomu už jen odřízněte kousek. Teď už můžete začít lístek tvarovat prsty, pokud chcete, aby nebyl tolik zabalený. Opět jím obalte předchozí lístky.

Na další listky použijte vykrajovátka s větším průměrem a postupujte stejně – z vykrojených koleček odkrajujte čím dál menší části, z větších částí tvarujte listy a těmi obalujte lístky na dortu.

 

Když máte asi 3 řady lístků (může to být ale více i méně, také záleží na tom, kolik máte velikostí vykrajovátek), vykrajujte dále lístky pouze nožem. Vykrojte tvar polokruhu, prsty upravte – například můžete trochu pomačkat okraje lístku, aby byly tenčí – a pokračujte ve skládání okvětních lístků na růži.

 

Zhruba od 4. řady okvětních lístků začněte okraje lístků ohýbat mírně směrem ven, aby se vytvořil efekt rozvíjející se růže.

Finální rovinka, zbývá poslední řada.

Poslední řadu listů už vykrajujte i tvary jako je ten, který vidíte na fotce. Listy by měly být už opravdu veliké a zřejmě budete pro udržení jejich tvaru muset použít trik s ledničkou zmíněný výše.

Takto by měl dort vypadat po „připevnění“ všech listů.

Dort, který bude sloužit jako podstavec, potáhněte rozváleným bílým fondánem – s potahováním se příliš netrapte, jednoduše fondán rozválejte pokud možno do kolečka a na dort ho volně položte. Vytoří se záhyby, které udělají efekt splývavé látky. Odřízněte nebo rukou jemně odtrhněte okraje fondánu, které vám přijdou příliš dlouhé. Růži postavte na podstavec.

 

Ze zelené čokolády vytvarujte listy a položte je pod růži. Pokud nedrží tvar, opět je dejte na chvíli do ledničky.

Posledním krokem jsou kapky rosy. Podle návodu na obalu želatiny ji připravte a po kapkách si nanášejte na růži listy i podstavec. Já jsem na nanášení použila injekční stříkačku, což je velmi praktické, obšem můžete použít například i dřevěnou špejli. Pozor! Rosu nanášejte až těsně před konzumací dortu, dort s želatinovými kapkami v žádném případě nedávejte do ledničky. Kapky by se vám rozplizly a vypadaly by vskutku nevábně.

Tak a je to, že to nakonec nebylo tak složité? Tady se můžete pokochat ještě několika detaily:

Libi se vám to? Slídejte ji!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *