Pečení Recepty Svátky a tradice

Jak upéct a zaplést velikonoční mazanec

Velikonoce jsou za dveřmi, takže si upečeme tradiční zaplétaný mazanec.

mazanec

Mazanec je sladké české velikonoční pečivo, které se tradičně peklo na Bílou sobotu. Nejčastěji mívá tvar kulatého bochníku, ale dá se také efektně zaplést. A právě zaplétaný mazanec vám v tomhle receptu ukážu.

mazanec

Pokud rádi pečete, podívejte se také na můj recept na vánočku. A o Velikonocích nezapomeňte obarvit vajíčka, nejlépe hezky přírodně!

Co budete potřebovat

mazanec

  • 500 g mouky
  • 2 žloutky do těsta + 1 na potření
  • 100 g cukru krupice
  • 1/4 lžičky soli
  • kostka droždí (42 g)
  • 175 ml mléka + 5 lžic
  • nastrouhaná čerstvá kůra z jednoho citronu
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • 100 g másla pokojové teploty

Případně také:

  • 50 g mandlových plátků
  • hrst rozinek a hrst nasekaných ořechů

Jak upéct a zaplést velikonoční mazanec

Příprava těsta

Nejprve si připravte kvásek. Do mísy dejte lehce ohřátých 5 lžic mléka, do nich rozdrobte kvasnice a lžičku cukru. Místu přikryjte utěrkou a nechte odpočívat na teplém místě, až kvásek začne růst.

Poté přijdejte povolené máslo, mléko, 2 žloutky a vanilkový extrakt a vše smíchejte. Ve druhé míse smíchejte mouku, sůl a cukr, no a pokud chcete, teď je ta chvíle, kdy přidáte ořechy a rozinky. Směs s kváskem nalijte do směsi s moukou a začněte hníst. Můžete použít také kuchyňského robota nebo ruční hnětač, pokud chcete pracovat jen ručně, počítejte s tím, že si pěkně máknete a ke konci je dobré hníst těsto jen rukou. Pracujte na těstě, až bude krásně hladké a jednotné. Bude lehce lepivé, ale ne příliš. Pak mísu opět přikryjte utěrkou a nechte kynou na teplém místě. Doba kynutí závisí na teple, těsto by mělo minimálně zdvojnásobit svůj objem.

Pletení

Nakynuté těsto rozdělte na 4 stejné bochánky a z nich vyválejte stejně dlouhé pruhy. Nemusí být moc dlouhé, na zaplétání ze čtyř pramenů postačí pruhy o délce asi 25 centimetrů.

Zapleťte podle tohohle videa:

Pečení

Zapletený mazanec nechte ještě asi 10 minut kynout pod utěrkou.

Troubu rozehřejte na 180°C. Mazanec potřete rozkvedlaným žloutkem s trochou mléka a pokud chcete, posypte plátky mandlí. Vložte do trouby a pečte 15 minut. Poté zakryjte mazanec alobalem, do trouby dejte misku s vodou a pečte dalších 10 minut na 150°C.

 

Mohlo by se vám také líbit...