Nezařazené Recepty

Vanilkový dort s jahodovým krémem

Tento dort je vlastně takový jednoduchý jogurtový piškot s krémem, který vám poslouží jako základ na zdobený dort.

Na jeden dort o průměru cca 20 cm potřebujete:

  • 2 1/2 hrnku cukru krystal
  • 380 g povoleného másla
  • 3 hrnky hladké mouky
  • 5 vajec
  • 2 lžíce vanilkového extraktu
  • 1/4 lžičky soli
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • 125 ml vlažného mléka
  • 130 g bílého jogurtu

A na krém budete potřebovat:

  • 250 g másla
  • 500 g cukru moučka
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 200 g jahodové marmelády

Postup:

Nejprve v misce smíchejte mouku, sůl a kypřící prášek.

Ve velké míse smíchejte povolené máslo a cukr a pořádně míchejte, až bude směs nadýchaná. Po jednou přidejte a zapracujte vejce, poté vanilkový extrakt.

Do máslové směsi přidejte třetinu směsi s moukou a zapracujte. Poté do směsi vpracujte třetinu mléka a jogurtu. Pak vpracujte opět třetinu mouky a tak dále po třetinách, až máte všechny dortové ingredience zpracované na jednotné těsto.

Dortovou formu vymažte a vysypte moukou, troubu předehřejte na 170°C. Na spodek trouby dejte menší plech s vodou. Těsto vlijte do vymazané a vysypané formy a pečte asi 100 minut. Po upečení píchněte doprostřed dortu špejli. Pokud je po vytažení čistá, je dort hotový. Nechte dort úplně vychladnout a pak jej dejte minimálně na 2 hodiny do lednice.

Mezitím si připravte krém:

Povolené máslo dejte do mísy a šlehejte nejlépe robotem nebo ručním šlehačem, až máslo zbělá a nabyde na objemu. Za stálého míchání po troškách přidávejte cukr moučka a vanilkový extrakt.

Nakonec vmíchejte jahodovou marmeládu.

 

„Sestavení“ dortu:

Vychlazený dort rozkrojte podélně na 3 díly.

Spodní díl natřete krémem, na něj položte druhý díl dortu, který opět natřete krémem a na něj položte vrchní díl dortu. Z okrajů otřete přebytečný krém a dále s dortem nakládejte podle toho, co s ním zamýšlíte 😉

 

Libi se vám to? Slídejte ji!

You may also like...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *