Ostatní Recepty

Coquito

Coquito je skvělý likér na oslavu příchodu nového roku, na letní večery nebo posezení s přáteli.

coquito

Běžně o Vánocích děláme Likér Pohoda, který je vynikající a jenoduchý na přípravu, občas to ale chce změnu. A coquito je skvělá volba, pokud máte dost tradičního vaječňáku nebo prostě chcete zkusit něco nového. Je to také likér, ale s pořádným nádechem exotiky – chutná i voní po kokosu, bílém rumu a i když se podává studený, zaručeně zahřeje. Na konci uvedu i dětskou alternativu receptu.

Co je coquito?

Coquito [kokito] je vánoční likér původem z Portorika, jeho název doslova znamená „malý kokos“. Někdo mu říká portorický vaječný likér, což je ovšem chyba, protože do původního coquita vejce vůbec nepatří. Ta se začala přidávat až do receptů, které si upravili cizinci. A jak hned uvidíte, přísadami se od vaječného likéru naprosto liší. Já bohužel nemám karibskou abuelu, která by mi předala svůj tradiční recept na coquito, ale pravé coquito jsem už vyzkoušela a zjistila jsem, že není problém si ho připravit u nás, takže tady máte můj recept.

Jak se coquito podává

Coquito se podává dobře vychlazené, i s ledem, pokud chcete, v malé skleničce. Je hodně sladké a rychle stoupne do hlavy, takže se servíruje po malých dávkách, i když zůstat u jedné skleničky je těžké. Obsah alkoholu můžete upravit, takže může být tenhle drink méně nebo více alkoholický.

Co budete potřebovat

  • 500 g kokosového krému
  • 200 g sladkého kondenzovaného mléka – pokud ho nemáte, tady je recept na domácí přípravu
  • 200 g neslazeného kondenzovaného mléka
  • asi 3/4 hrnku bílého rumu
  • půl lžičky mleté skořice a celá skořice na ozdobu
  • semínka z 1 vanilkového lusku
  • špetka muškátového oříšku

Na fotce nejsou úplně všechny přísady. Pozor na to, abyste použily skutečně kokosový krém a ne mléko. Likér má být hustý a k tomu potřebujete krém. Pokud náhodou nemáte neslazené kondenzované mléko, myslím, že není třeba ho narychlo shánět, protože důležité je to slazené. Vanilka je důležitá, ale přiznám se, že když zrovna nemám lusk, použiju bez výčitek vanilkový extrakt. Bílý rum nemusíte používat ten nejkvalitnější a nejdražší, je to asi jako se sangríou, na kterou se používá levné víno – i tady můžete použít levnější bílý rum. Tuzemák ale opravdu ne ;D

coquito

Vlastně všechny přísady můžete dát v takovém množství, jaké vám bude vyhovovat. Pokud chcete silnější, dejte víc rumu. Pamatujte ale na to, že čím déle se coquito odleží, tím silnější bude. V lednici ho můžete mít klidně několik měsíců. Pokud se nahoře utvoří tuková vrsta, jde jen o tuk z kokosového krému. Nechte coquito odstát při pokojové teplotě a protřepte nebo vrstvu tuku propíchněte třeba jídelní hůlkou a likér zamíchejte.

Recept

Všechny tekuté přísady nalijte do dostatečně velké nádoby a zamíchejte. Můžete i elektrickým šlehačem na malé otáčky, há ho ale míchám ruční metlou. Potom přimíchejte zbytek přísad a opět zamíchete. Přelijte coquito do hezké láhve a nechte vychladnout v lednici. No a to je vše! Žádné vaření, nic, jen smícháte a můžete podávat.

coquito

Coquito pro děti

Pokud chcete tenhle likér připravit dětem, nahraďte rum rumovým aromatem. Pro zvětšení objemu můžete přidat více neslazeného kondenzovaného mléka nebo (a teď ano) kokosového mléka.

coquito

Mohlo by se vám také líbit...