Čokoláda Dorty a zákusky Recepty

Čokoládový dort bez mouky

Máte doma milovníka čokolády? Tenhle čokoládový dort bez mouky ho určitě potěší!

Čokoládový dort bez mouky

Můj táta říká, že správný čokoládový dort má být “čokoláda s čokoládou na čokoládě” a bez zbytečností navíc, které by narušovaly chuť čokolády. Myslím, že můj čokoládový dort bez mouky tomuhle požadavku odpovídá naprosto perfektně, protože v něm opravdu není nic víc než čokoláda a to, co ji drží pohromadě. A postupně si tuhle čokoládovou lahůdku oblíbila celá rodina.

Čokoládový dort bez moukyK výrobě tohohle dortu potřebujete jen pár ingrediencí, ale na druhou stranu, kdyby nám šlo jen o čokoládu, koupíme si tabulku a sníme ji, že ano;-) Takže jsem to malinko ozvláštnila, ale nebojte, tenhle recept zvládne i úplný začátečník! Když dort připravíte správně, bude mít křupavou kůrku a uvnitř bude krásně měkký a vláčný.

Na konci receptu vám dám také pár návrhů na servírování, pokud ho nechcete podávat jen tak, bez ničeho. A jen aby bylo jasno, ano, toto je bezlepkový dort.

Receptů na dorty mám už na kontě pěknou řádku, tak na ně mrkněte do kategorie Dorty a zákusky. Všemožné čokoládové recepty pak najdete v kategorii Čokoláda. Zkuste třeba tuhle čokoládovou krabičku!

Jak může čokoládový dort bez mouky chutnat ještě lépe?

Pokud chcete, aby měl váš čokoládový dort bez mouky co nejintenzivnější čokoládovou chuť, použijte co nejkvalitnější čokoládu. To znamená čokoládu s co nejvyšším obsahem kakaa a co nejmenším obsahem přidaných rostlinných tuků (kakaové máslo je v pořádku, to je obsažené už v kakaových bobech). Co do hořké čokolády, používám tu s obsahem kakaa 90 % a víc a u mléčné čokolády koukám na to, aby v ní bylo skutečně mléko a ne už zmíněné přidané rostlinné tuky.

Pokud máte doma také kvalitní kakao (to znamená pravé kakao bez cukru), určitě můžete do těsta lžíci nebo dvě přidat.

Můžu máslo nahradit rostlinným tukem?

Pokud absolutně musíte přidat rostlinný tuk na pečení, dobře, nahraďte jím máslo. Já bych vám to ale nedoporučovala, protože to jednoduše nebude ono. Ne, že by se dort neupekl, ale nebude mít tu správnou chuť.

Co budete potřebovat

  • 400 g hořké čokolády
  • 150 g mléčné čokolády
  • 200 g másla
  • 8 středních vajec
  • 1/2 hrnku hnědého cukru (můžete nahradit bílým)
  • 1/3 hrnku bílého cukru
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • špetka soli
  • cukr moučka
  • dortovou formu o průměru 24-26 cm (nejpraktičtější je ta s odnímatelným okrajem)
  • plech na pečení
  • něco na vymazání formy – sprej nebo kombinace tuk+mouka
  • alobal, pokud máte formu s odnímatelným okrajem

Jak na čokoládový dort bez mouky

Čokoládu nalámejte na malé kousky a dejte do kastrůlku. Ten dejte do většího kastrolu s trochou vody a zapněte sporák. Jak se bude voda vařit, ohřeje se čokoláda v horním kastrůlku a rozpustí se v takzvané vodní lázni. Dejte pozor na to, aby se voda nedostala do čokolády. Do rozpuštěné čokolády můžete přidat máslo, které jste buď rozpustili předem nebo ho nechte rozpustit v čokoládě a pak vypněte sporák.

Vejce rozdělte na bílky a žloutky. Žloutky smíchejte s bílým i hnědým cukrem a přidejte je do rozpuštěné čokolády. Pak přidejte bílky, vanilkový extrakt a sůl. Vše smíchejte tak, aby to bylo opravdu důkladně spojené.

Dort se bude péct ve vodní lázni, takže dejte na plech vodu a plech vložte do trouby. Pokud máte dortovou formu s odnímatelným okrajem, obalte okraje i dno zvenku alobalem, aby se do formy nedostala při pečení voda.

Troubu předehřejte na 200 °C. Dortovou formu vymažte (popř. vysypte) a těsto do ní nalijte. Pečte 50 – 60 minut. Deset minut je poměrně velký rozdíl, ale každá trouba peče jinak, proto to rozpětí. Dort je hotový, jakmile je na povrchu hodně tmavě hnědý (někdy se může zdát až černý, ale nesmí to být spálenina, jen tenoučká tmavá vrstva.

Dort vyjměte z trouby a nechte úplně vychladnout. Posypte cukrem moučka.

Jak dort servírovat

Dort je skvělý i jen posypaný moučkovým cukrem, ale pokud chcete něco navíc, tady je pár osvědčených nápadů:

  1. Ozdobte dort porcí poctivé šlehačky nebo kopečkem vanilkové zmrzliny.
  2. Pokud chcete přidat nějakou čerstvou chuť, ozdobte dort malinami, jahodami, borůvkami, ostružinami nebo rybízem.
  3. Dort můžete také polít horkými malinami. V misce rozmačkejte vidločkou maliny, smíchejte s trochou cukru, ohřejte (stačí pár vteřin v mikrovlnce) a šup s tím na dort.

Líbí se vám to? Sdílejte!

Mohlo by se vám také líbit...