Co je lepšího než bonboniéra s čokoládovými pralinkami? Čokoládová bonboniéra s čokoládovými pralinkami, samozřejmě!

První čokoládovou krabičku jsem dělala před lety pro moji skvělou kamarádku Markétu z Black Blondie. První byl nápad udělat čokoládové bonbóny a když byly hotové, plynule jsem přešla k výrobě bonboniéry z čokolády.

Nejsem profesionální cukrář, pouze cukrářský nadšenec. takže vám postup předkládám tak, jak jsem se k němu sama v domácích podmínkách dopracovala.

Budete potřebovat:

  • 300 g hořké čokolády s vysokým obsahem kakaa
  • strouhaný kokos
  • 2 listy A4 průhledné fólie o tloušťce asi 1 mm
  • nůžky
  • tužku
  • pravítko
  • gumovou špachtli
  • kovovou stěrku na roztírání čokolády
  • nůž

Začněte tím, že z průhledné fólie nastříháte následující čtverce a obdélníky:

  • jeden čtverec o rozměrech 10 x 10 cm (dno)
  • jeden čtverec o rozměrech 12 x 12 cm (víko)
  • dva obdélníky o rozměrech 10 x 6 cm (kratší boční strana)
  • dva obdélníky o rozměrech 10,6 x 6 cm (delší boční strana)

Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni, odstavte ji ve chvíli, kdy ještě zbývají nerozpuštěné kousky – ty se rozpustí i po odstavení.

Jeden list fólie položte na rovnou plochu a špachtlí na něj naneste čokoládu ve vrstvě tlusté asi 3 mm.

Na rozetřenou čokoládu rozložte vystřižené čtverce a obdélníky. Vidíte ty bubliny pod fólií? Tak ty tam nechceme. Fólii v místě bubliny jemně pohlaďte prstem, možná i mírně zatlačte, ale opravdu jen mírně, abyste neztenčili vrstvu čokolády. Čokoládu nechte stát, až začne tuhnout.

 

Jakmile bude čokoláda trochu tužší, začněte vystřižené čtverce a obdélníky objíždět nožem a opatrně odstraňte čokoládu, která není pod fólií. Dejte ji zpět do hrnce, ještě ji použijete.

Čokoládu nechte dál tuhnout, pokud máte v kuchyni příliš teplo, dejte čokoládu do ledničky. Než s ní budete dále pracovat, musí být kompletně zatuhlá. Jakmile bude čokoláda tuhá, opatrně sloupněte fólii z vrchní strany tvarů a potom čtverce a obdélníky sloupněte ze spodní fólie. Nožem opatrně oškrabte hrany, aby byly pokud možno rovné.

Zbylou čokoládu dejte zpět do hrnce a opět rozpusťte.

Položte dno krabičky na rovnou plochu a okolo dna rozložte strany tak, že budou naproti sobě kratší a delší strany. Když budete s čokoládou pracovat, snažte se držet kusy po hranách, otisky prstů budou jinak na plochách a zvláště na lesklé straně budou hodně vidět.

Rozpuštěnou čokoládou potřete spodní hranu jedné kratší strany a z boku přilepte ke dnu. Chvíli podržte v pravém úhlu ke dnu.

Poté přilepte protilehlou kratší stranu.

Nakonec přilepte delší strany, u těch potřete nejen spodní hranu, ale také ty boční.

Spoje hran potřete čokoládou a kovovou špachtlí co nejvíce zahlaďte.

Teď se pusťte do zdobení víka. Z fólie vystřihněte srdíčko a položte doprostřed vrchní strany víka. Celé víko potřete rozpuštěnou čokoládou, vynechte pouze srdíčko.

Víko posypte strouhaným kokosem a nechte čokoládu kompletně ztuhnout.

Kokos opatrně zklepněte a odloupněte fólii. Nožem oškrabte hrany do rovna, nebo alespoň tak rovně, jak to jde.

Tadááá!

Teď se pusťte do výroby pralinek, ať máte krabičku čím naplnit.

 

Libi se vám to? Slídejte ji!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *