Hlavní chody Recepty Vaříme zdravě

Smetanovo-špenátové kuře

Tohle je jeden z mých oblíbených receptů na začátku zeleninové sezóny. První, co vyrůstá, je špenát, který je potřeba rychle zužitkovat. Smetanovo-špenátové kuře je lehké jídlo, které kombinuje smetanovou chuť s chutí zeleniny. Navíc je low-carb, protože se na zahuštění nepoužívá mouka.

Velmi důležitá je kvalita přísad. Proč dávat do omáčky, která má chutnat po zelenině, zeleninu, která nevoní a nechutná? S masem je to stejné, musíte mít kvalitní maso, které jako maso chutná. Pokud sami nechováte kuřata a nepěstujete zeleninu, nakupte u místního farmáře.

Příprava tohoto jídla vám zabere asi 30 minut.

Přísady a další

(4 porce)

– 4 kuřecí prsa

– 6 velké listy špenátu (dle chuti i více)

– 6 menších rajčat

– 5 chřestů

– 1 střední cibule

– 400 ml smetany ke šlehání

– 1 stroužek česneku

– sůl

– mletá sladká paprika

– 150 ml vody

– 3 lžíce olivového oleje

– velká pánev

Můžete přidat i další bylinky. Doporučuji bazalku nebo libeček, ten však přidávejte až na konci vaření, aby neztratil chuť a vůni. Já bylinky nepřidávám, protože vařím z čerstvých přísad s výraznou chutí, která mi v tomto jídle stačí.

Smetanovo-špenátové kuře – jak na to

Kuřecí prsa nakrájejte na filety, já z každého udělám dva. Maso nesmí být příliš tlusté, protože by se nemělo vařit příliš dlouho. Maso osolte a lehce posypte mletou paprikou.

Rozehřejte olivový olej a maso na něm nechte zatáhnout a opéct dozlatova. Poté ho odložte stranou a olej nechte na pánvi.

Cibuli nakrájejte na kostičky a opražte dozlatova. Pak přidejte rozmačkaný česnek a chřest překrojený podélně napůl. Obojí opražte jen lehce asi 2 minuty.

Přidejte na plátky nakrájená rajčata a pražte, až změknou (další asi 2 minuty).

Přidejte vodu a špenát a vařte na velmi mírném plameni, až budou listy uvařené a pak ještě chvíli, až se vám bude zdát, že omáčka nasála chuť zeleniny.

Přidejte smetanu a osolte dle chuti.

Přidejte kuřecí prsa, lžíci přes ně přelijte omáčku a vařte na mírném ohni ještě asi 7 minut.

Podávejte na stejné pánvi nebo přemístěte do keramické mísy.

Hledáte další recepty? Tady jich pár je!

Mohlo by se vám také líbit...