Příchod podzimu je – zvlášť pokud máte doma školkové děti – obdobím kašlů, smrkání atakdále. U nás se proti bacilům chráníme tak, že se v létě dopujeme vitamíny z vlastního ovoce a v září v tom pokračujeme. Jakmile dojde vlastní ovoce, přijdou na řadu pomeranče a vůbec všechno, co nám dodá pořádnou dávku céčka. Občas dětem příjem vitamínů ozvláštním tím, že jim dám nějakou pro děti atraktivní formu, například gumových medvídků.
Želatinové medvídky můžete vytvořit prakticky ze všeho, čemu dáte tekutou podobu. Tady jsou ingredience na mé 4 nejoblíbenější recepty:
1. Banán a mandarinka
1 větší banán, 40 ml mandarinkové šťávy, 3 lžičky želatiny
2. Zelený čaj s medem
1 hrnek silného zeleného čaje, 1 vrchovatá lžička medu
3. Pomeranč
šťáva ze 2 pomerančů
4. Citrón s medem
šťáva ze 2 citronů a 1 lžička medu
Tam, kde neuvádím množství želatiny, dávám vždy dvojnásobné množství želatiny, než je uvedeno v poměru želatina : tekutina v pokynech na obalu.
Dále budete potřebovat:
- silikonovou formu na medvídky, popř. silikonovou formu na ledové kostky
- kapátko
Nejprve všechny ingredience kromě želatiny vymačkejte, rozmixujte, rozpusťte (podle toho, jaký recept jste si vybrali) a samozřejmě pořádně smíchejte.
Směs dejte do kastrůlku, zahřejte (nevařte), přijdejte želatinu. Jemně míchejte, až se želatina úplně rozpustí.
Nechte směs trochu vychladnout, ale ne úplně, aby vám nezačala želírovat. Pak pomocí kapátka naplňte formu. Tu nechte stát mimo lednici, dokud směs úplně nevychladne, poté ji dejte minimálně na hodinu do ledničky.
Medvídky opatrně vytlačte z formy.
Snězte;)