Čokoláda Ostatní Recepty

Jedlé kameny

Jedlé kameny jen ze tří přísad jsou efektní ozdobou dortů a dalších zákusků.

jedlé kameny

Na výrobě není nic složitého, jedlé kameny si doma snadno vyrobí i úplný začátečník. Já je používám například jako náplň Čokoládové planety země, i když v návodu na blogu zrovna uvidíte kameny jiné.

Co budete potřebovat

Na zhruba dvě hrsti kamenů:

  • 50 g bílé čokolády
  • 20 g sušenek – sušenky bez náplně, například máslové nebo domácí Kakaovo-kokosové sušenky
  • gelové potravinářské barvivo v libovolných barvách (v návodu používám růžovou a fialovou)

Jak vyrobit jedlé kameny

Sušenky rozemlete v mlínku najemno jebo je podrťte třeba dnem sklenice.

Čokoládu úplně rozpusťte ve vodní lázni a vmíchejte do ní potravinářské barvivo.

Potom vmíchejte sušenky. Možná jich budete potřebovat o něco víc nebo míň. To záleží na tom, kolik barviva použijete. Barvivo totiž čokoládu zahustí a každá kapka udělá rozdíl. Po zamíchání hněťte směs rukama. Měla by být poměrně tuhá. Nechte odstát a proschnout.

jedlé kameny

Jakmile je směs proschlá a drobívá, je načase formovat kameny. Můžete ze směsi jednoduše jen odlupovat kousíčky nebo je můžete v rukou i trochu formovat.

jedlé kameny

Kameny ještě trochu nasekejte nožem a nechte opět proschnout.

jedlé kameny jedlé kameny

No a máte hotovo, teď už můžete kameny použít například na ozdobu dortu.

Na mé další čokoládové recepty se můžete podívat v kategorii Čokoláda.

Mohlo by se vám také líbit...