Pečení Recepty Slaná jídla

Focaccia jako makové pole

Znáte takzvaný focaccia art? Mě teď hodně baví a je to vlastně hrozně jednoduché. Prostě uděláte focacciu a nazdobíte ji tak, aby vypadala jako obraz. V tomhle receptu vám ukážu, jak udělat focacciu, která vypadá jako makové pole.

focaccia

Co je to focaccia?

focacciaFocaccia je italské pečivo z kynutého těsta, které se peče tradičně v peci. Je křupavé a obvykle jen se solí a bylinkami. My si ale tentokrát uděláme tuhle jižanskou pochoutku také se zelninou a semínky naaranžovanými tak, aby výsledek působil jako makové pole

Focaccia je jdnoduchá na přípravu a je to recept vhodný pro začátečníky. Čeká vás sice trochu hnětení, ale zase ne až tak moc a rozhodně stojí za to, tomuhle recepu věnovat čas,

Mrkněte také na mé další recepty na pečení.

Co budete potřebovat

Na těsto

  • 500 g hladké mouky
  • 300 g vlažné vody
  • 1 lžičku soli
  • půlku kostky droždí
  • 100 ml extra pannského olivového oleje

Na makové pole

  • 1 velká paprika
  • 1 střední rajče
  • několik malých soudkových rajčat
  • zelené olivy
  • 2 lžičky mletého máku
  • petrželová nať
  • několik stonků kopru
  • několik stonků pažitky
  • 2 lžíce loupaných slunečnicových semínek
  • sušená bazalka a dobromysl

Recept

Připravte těsto

Vlažnou vodu nalijte do misky a rozdrobte do ní kvasnice. Přikryjte utěrkou a nechte 10-15 minut odpočívat, můžete i velmi lehce pocukrovat. Směs by se měla mírně napěnit.

Postupně po malých dávkách přidejte mouku, sůl a olivový olej. Nejdříve míchejte a pak hněťte nejlépe ručně, až bude těsto krásně hladké a bude lehce lepit. Opět mísu přikryjte a nechte těsto kynout. Mělo by se zhruba zdvojnásobit.

Tady vidítě trochu tekutější těsto, než by mělo být, i tak s s ním ale ještě dobře pracovalo.

Na plech položte papír na pečení, trochu ho pokapte olivovým olejem a testo na něm rozválejte nebo roztáhněte rukou.

Horizont a stromy

Pár stonků pažitky svisle nakrájejt na tenké proužky.

Stonky položte do horní třetiny těsta tak, abyste ji oddělili od zbytku. Nemusí to být rovná linka, můžete vytvořit zvlněnou krajinu.

Větší část těsta posypte sušenou bazalkou a dobromyslí.

Na horizont „postavte“ kousky kopru a petrželové natě jako stromky. Moc je do těsta netlačte, stačí je lehce pohladit, aby k těstu přilnuly.

Máky

Na vlčí máky odkrojte spodek papriky a také proužky z celého obvodu papriky, ty později naplníte rajčetem.

Na „pole“ položt pár stonků pažitky a na jejich horní okraj papriku.

Pod proužky papriky položte plátek rajčete.

focaccia

Na poupátka položte na pažitku napůl rozkrojené soudkové rajčátko.

focaccia

Do středu velkých máků nasypte trochu mletého máku.

focaccia

Oluvy rozkrojte na čtvrtky a čtvrtku olivy položte doprostřed mletého máku.

Klasy, listy, poupata a poslední úpravy

focaccia

Nejprve pojďme na klas. Opět začněte pažitkovým stonkem. Na samý vršek stonku dejte jedno slunečnicové semínko špičkou ven. Po stranách skládejte další semínka.

focaccia

Efektní je také klas, který jde z pole přes horizont.

focaccia

Přidejt pár nerozvřených poupat – na konec pažitky dejte půlku olivy.

focaccia

Na stonky květin dejte pát lístků pažitky.

focaccia

Tady vidíte také napůl otevřený květ – je to půlka soudkového rajčete vnitřkem nahoru, na ní mák a oliva a to vše částečně překryté dvěma půlkami rajčete vedle sebe.

focaccia

Potom nakrájejte kousek papriky na malinké nepravidelné kousky a posypte jím zbytek pole.

Pečení

focaccia

Přdehřejte troubu na 200°C a pečte 20 minut nebo dozlatova.

Nechte trochu vychladnout a podávejte.

A ne, není to škoda sníst, je to vynikající 😀

focaccia

Líbí se vám to? Sdílejte!

Mohlo by se vám také líbit...