Dorty a zákusky Recepty

Krvavý valentýnský dort

Někdy, když se přiblíží svátek svatého Valentýna a já vidím všude okolo miliony srdíček, čokolády, bonboniér a růžové barvy, mám chuť si z toho šílenství trochu vystřelit. A někdy si opravdu vystřelím. Za loňský Valentýnský dort jsem to od některých slabších povah pěkně schytala, ale já se samozřejmě nenechám odradit a letošní valentýnský dort je samozřejmě ještě větší mazec!

valentýnský dort

Tenhle epesní dortík imituje lidské srdce, kolem kterého jsou zapíchané střepy a všechno je samozřejmě polité krví. Korpus dortu je piškotový s vanilkovým krémem, srdce čokoládové a střepy jsou z cukru a sirupu. A když dort rozkrojíte, čeká hosty další “krvavé” překvapení:

valentýnský dort

Tak co říkáte, jdeme na to?

Co budete na valentýnský dort potřebovat

hrnek = objem 250 ml

valentýnský dortKorpus

  • 1/2 hrnku cukru moučka
  • 2 vejce
  • 1/2 hrnku slunečnicového oleje
  • špetka soli
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 6 g prášku do pečiva (půl balíčku)
  • 1 lžíce jogurtu
  • 2 dortové formy o průměru 10 cm (nebo jedna použitá opakovaně)
  • kruhové vykrajovátko o průměru 5 cm

Krém

  • 125 g másla
  • 3/4 hrnku cukru moučka
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • elektrický šlehač

Náplň a krev

  • 300 g jahodové marmelády

Modelovací čokoláda

  • 50 g bílé čokolády
  • 10 g rýžového sirupu
  • červené gelové potravinářské barvivo

Jedlé sklo

  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1/4 hrnku rýžového sirupu
  • 1/4 hrnku vody
  • cukrářský teploměr
  • papír na pečení

Jak na krvavý valentýnský dort

Pokud máte prostor, připravte si modelovací čokoládu a jedlé sklo den předem a také korpus můžete upéct předem. Návody na jednotlivé části dortu najdete na mém blogu a v tomto návodu na ně jsou odkazy.

Jedlé sklo

Z uvedených přísad si podle tohoto návodu připravte jedlé sklo a rozbijte ho na různě velké střepy.

Modelovací čokoláda

Z uvedených přísad si připravte modelovací čokoládu, návod najdete tady. Čokoládu po vychladnutí zabalte a nechte odležet.

Upečte korpus

krvavý valentýn

Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Bílky ušlehejte na sníh a dejte do lednice. Do žloutků metlou vmíchejte cukr, potom olej a po troškách mouku s práškem do pečiva. Pak přidejte vanilkový extrakt, jogurt a nakonec pomalu vmíchejte bílkový sníh.

krvavý valentýn

Vymažte dortové formy, rozdělte do nich těsto a pečte 25 minut v troubě předehřáté na 160 °C.

Upečené korpusy nechte vychladnout a vyndejte z formy.

krvavý valentýn

Odřízněte vrchní část tak, aby byly oba korpusy zarovnané.

krvavý valentýn

Potom je ještě překrojte vodorovně napůl. Máte tedy čtyři korpusy.

krvavý valentýn

krvavý valentýn

Ze dvou korpusů vykrojte vykrajovátkem v jejich středu kruh a vykrojené těsto si na chvíli odložte.

Krém

máslový krém

Podle tohoto návodu si z uvedených přísad vyšlehejte máslový krém. Dvě čajové lžičky krému si odložte na později.

Skládání a naplnění dortu

Jahodovou marmeládu trochu rozmíchejte vidličkou. Pokud jsou v ní větší kusy jahod, rozmixujte je.

valentýnský dort

Na pracovní desku položte nevykrojený korpus a potřete ho krémem.

valentýnský dort

Na něj položte vykrojený korpus a krémem potřete jeho okraje.

valentýnský dort

Přiložte další vykrojený korpus a opět potřete okraje. Potom do otvoru nalijte marmeládu.

valentýnský dort

Nahoru položte poslední nevykrojený korpus.

valentýnský dort

Celý dort potřete krémem a špachtlí krém trochu uhlaďte. Dejte dort alespoň na 15 minut do ledničky.

Srdce

Srdce na dortu je z dortového piškotu a máslového krému, potažené je modelovací čokoládou. Podrobný návod na vymodelování co nejrealističtějšího srdce najdete v návodu na Valentýnský dort – lidské srdce, tady to bude trochu větší rychlovka a o něco méně detailů.

valentýnský dort

Odřezky a vykrojené kousky dortu rozdrobte rukama.

valentýnský dort

Drobky smíchejte s krémem, který jste si odložili.

valentýnský dort

Z těstíčka vymodelujte na dort tvar srdce.

valentýnský dort

Nejprve na srdce vyválejte z čokolády pár žil.

valentýnský dort

Srdce potáhněte tence rozválenou čokoládou a uhlaďte hlavně kolem žil.

valentýnský dort valentýnský dort

Pokračujte modelováním částí srdce a tepen, připomínám, že podrobnější návod najdete tady.

Střepy a krev

valentýnský dort

V misce rozmíchejte marmeládu s trochou vody a nejdřív touhle “krví” hezky polijte srdce.

valentýnský dort

Každý střep nejdřív namočte trochu do marmelády a potom zapíchněte do dortu.

valentýnský dort

Střepy zapíchejte do dortu.

valentýnský dort

Polijte střepy trochou marmelády (moc jí na nich neulpí, ale aspoň něco). Dort také pořádně polijte a nechte ji pěkně ztéct po stranách.

valentýnský dort

Dort máte hotový a šup s ním do ledničky nebo na stůl.

valentýnský dort valentýnský dort

Když dort nakrojíte, poteče z něj “krev”. Tak si užijte netradičního Valentýna!

 

 

Líbí se vám to? Sdílejte!

Mohlo by se vám také líbit...