Máslový krém může pozvednout dort do nečekaných výšin, ale může ho také shodit. Měl by být vždycky lehký a rozplývat se na jazyku, takže pojďme na to, protože čas od času ho použiju i já a v jednom z příštích návodů bude potřeba.
Máslový krém se používá ke zdobení dortů, spojování vrstev dortu a k pokrývání dortu, aby byl jeho povrch hladký.
Co budete na máslový krém potřebovat
- elektrický šlehac
- 250 g změklého másla
- 1 1/2 hrnečku (100 ml) cukru moučka
případně také:
- 1 lžičku vanilkového extraktu
- ingredience pro příchuť
- barviva
Jak na to
Změklé máslo dejte do mísy a šlehejte buď elektrickým ručním šlehačem nebo v kuchyňském robotu. Šlehejte nejdříve na nižší rychlost, po dvou minutách zrychlete a střídejte rychlost zhruba po minutě – pomaejší a rychlejší. Nešlehejte na nejvyšší rychlost ani žádné turbo a rozhodně nepoužívejte mixér. Nezapomeňte všechno máslo, které se nahrne k okrajům mísy, pěkně seškrabávat, aby se dostalo ke šlehači.
Šlehat byste měli alespoň 7 minut. Do másla potřebujete dostat vzduch, aby byl výsledný krém nadýchaný a lehký, proto se zde vyplatí trpělivost.
Po nejméně 5 minutách přidejte cukr a případně také vanilku, další příchutě a barvy a zase chvíli šlehejte. Jiné přísady však mohou změnit konzistenci krému, takže budete možná muset upravit také množství másla a cukru.
Pokud je krém příliš měkký, dejte ho na minutu do ledničky. Po vyšlehání by měl krém nabýt na objemu. Hotový krém můžete napěchovat do zdobičky. Má ideální konzistenci ke zdobení a když dáte krémy z tohoto krému do lednice (nebo rovnou celý nazdobený dort), bude vše krásně držet tvar.
Mrkněte také na moje další recepty!