Nezařazené Recepty

Kakaovo-banánové řezy s tvarohem

Tenhle dezert jsem začala dělat ze dvou prostých důvodů. Zaprvé jsem chtěla, aby moje děti, už tak dobře naučené na zdravé jídlo, měly zdravější alternativu zákusků, které seženete v chladících boxech supermarketů. No a zadruhé – nemá cenu to zapírat – jsem na sladké (hlavně po ránu) a chtěla jsem se cítit méně provinile. Záměr jedna mi vyšel, záměr dva moc ne, protože mi řezy tak chutnají, že jich dokážu spořádat spoustu najednou.

A v čem spočívá, že jsou zdravější než kupované sladkosti? Neobsahují cukr, pouze med a i k tomu existuje alternativa, kterou zmíním. Jsou vhodné pro celiaky, protože neobsahují mouku ani nic jiného s obsahem lepku. Náplň je pouze tvaroh oslazený medem (opět zmíním alternativu) bez jakýchkoliv ztužovadel.

Co budete potřebovat:

Přísad potřebujete vskutku málo, jen to, co vidíte na fotce.

  • 2 lžíce kakaa (čisté, neslazené)
  • 4 lžíce medu (pokud máte tuhý med, lehce ho rozehřejte, aby byl trochu tekutý)
  • 3 střední banány (pokud nechcete použít med, připravte si banánů 5)
  • 4 vejce
  • 500g tvarohu (tučný chutná jednoznačně nejlépe)

dále:

  • plech
  • papír na pečení

Vejce rozdělte na bílky a žloutky, z bílků ušlehejte sníh a dejte na chvíli do ledničky.

Mezitím smíchejte žloutky s kakaem a dvěma lžícemi medu (pokud nechcete med, prostě ho vynechte).

Rozmačkejte 3 banány a přimíchejte ho ke směsi. Doporučuji rozmačkat je vidličkou (pořádně, bez větších kousků), ne mixérem, byly by příliš tekuté a těsto by bylo méně nadýchané.

 

Vyndejte sníh z ledničky a po částech ho přimíchávejte do směsi. Nemíchejte rychle a dokola, spíš sníh jakoby podebírejte vařečkou nebo špachtlí, aby byla výsledná směs co nejvíce nadýchaná.

Troubu předehřejte na 200 °C. Papír na pečení položte na plech a směs na něj vylijte a pomocí špachtle rovnoměrně rozprostřete. Pečte 12 minut.

Upečené těsto nechte úplně vychladnout.

Teď si připravte náplň. Tvaroh smíchejte s dalšími dvěma lžícemi medu nebo se dvěma rozmačkanými nebo rozmixovanými banány (ano, teď můžete i mixovat).

Na polovinu vychladlého těsta naneste náplň.

Nenatřenou polovinu těsta i s papírem přehněte na náplň.

Papír pomalu a opatrně odlepte.

Rozkrájejte a nechte alespoň 2 hodiny stát v ledničce.

Hotovo!

Libi se vám to? Slídejte ji!

You may also like...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *