Recepty

Totoro dort

Všichni u nás doma jsou velcí fanoušci krásné japonské pohádky “Můj soused Totoro”, a to především naše Mína, která by byla schopná na ni koukat klidně každý den. K letošním narozeninám si přála dort podle této pohádky a co bych pro ni neudělala, že.

Tenhle dort mi nedal spát, než jsem vymyslela, jak ho vůbec provést. Měla jsem jasno v tom, že nechci použít fondán, protože ten se prostě nedá jíst, je jen na ozdobu. Takže jsem vsadila na modelovací čokoládu. Jako základ dortu jsem nakonec zvolila sachr, protože jsem pro pařez potřebovala něco dost stabilního, co bude držet tvar. Jako design jsem zvolila jeden známý výjev z pohádky a ten jsem doplnila drobnostmi, které pohádku také charakterizují. Pokud jste také fanoušci pohádky o Totorovi nebo se jen chcete inspirovat, podělím se s vámi o to, jak jsem při výrobě dortu postupovala.

Co budete potřebovat

Na dort

  • 9 vajec
  • 420 g hořké čokolády roztavené ve vodní lázni
  • 450 g másla
  • 375 g hladké mouky
  • 450 g cukru moučka
  • 3 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • špetka soli
  • meruňková marmeláda
  • dortová forma s odnímatelnými okraji, průměr 20 cm

Na čokoládu

  • návod na modelovací čokoládu tady
  • hnědá čokoláda: 1 kg hořké čokolády + 300 g sirupu (kukuřičný, rýžový, agáve…)
  • bílá čokoláda: 200 g bílé čokolády + 70 g sirupu
  • šedá čokoláda: 200 g bílé čokolády + 70 g sirupu + černé potravinářské barvivo (gel)
  • červená čokoláda: 100 g bílé čokolády + 30 g sirupu + červené potravinářské barvivo
  • růžová čokoláda: 100 g bílé čokolády + 30 g sirupu + červené potravinářské barvivo
  • zelená čokoláda: 100 g bílé čokolády + 30 g sirupu + zelené potravinářské barvivo
  • béžová čokoláda: 100 g bílé čokolády + 30 g sirupu + 1 lžička mleté skořice
  • bramborový škrob na válení
  • hladký váleček
  • silikonová podložka
  • silikonová stěrka

Postup

Dort jsem pekla na dvakrát, protože těsto v celku by se nepropeklo hezky až do středu. Vejce jsem rozdělila na bílky a žloutky a bílky ušlehala na sníh a odložila do lednice. Smíchala jsem všechny přísady až na bílky, které jsem vmíchala až nakonec velmi opatrně, aby bylo těsto hezky vzdušné. Dorty jsem pekla v předehřáté troubě na 180°C asi 75 minut. Po dopečení jsem je nechala kompletně vychladnout a rozkrojila napůl, měla jsem tedy 4 disky. Ty jsem položila na sebe a proložila je pořádnou náloží domácí meruňkové marmelády, kterou jsem nanesla i na úplný vršek dortu. Dort jsem nechala v lednici přes noc, aby piškot nasákl marmeládou.

Nejdřív jsem si připravila hnědou modelovací čokoládu – připomínám, že návod najdete tady. Zhruba pětinu jsem si odložila stranou a zbytek jsem rozválela na tloušťku asi 8 mm.

Čokoládou jsem pokryla dort a až poté si uvědomila, že jsem ho už předtím měla postavit na podstavec. Vy tedy buďte chytřejší a nejdřív si ho na ten podstavec dejte. Jak vidíte, neočistila jsem si ruce pořádně od škrobu a čokoláda byla tedy od něj. Nic hrozného – po dotvoření dortu jsem namočila čistou kuchyňskou utěrku a škrop jemně setřela.

Čokoládu jsem rukama postupně tvarovala tak, aby měl pařez kořeny.

Některé kořeny přesahovaly okraje podstavce. Potom jsem celý povrch poškrábala vidličkou a nožem, aby měla čokoláda texturu kůry.

Zatímco dort odpočíval v lednici, připravila jsem si další modelovací čokoládu.

Nejprve jsem si rozválela béžovou čokoládu (odložila jsem si z ní jen malinký kousek na vlasy), kterou jsem obarvila skořicí, což byl mimochodem skvělý nápad, chutnala a voněla výborně! Na placku z této čokolády jsem z hnědé čokolády naznačila letokruhy. Celou placku jsem položila na vršek pařezu.

Z kusu hnědé čokolády jsem vytvarovala tělo ležícího Totora. Rozválela jsem šedou čokoládu a tělíčko s ní pokryla.

Na bříško přišla bílá čokoláda.

Obličej jsem nakreslila černou potravinovou barvou.

Z šedé čokolády jsem vymodelovala uši, ruce, packy a dodělala bříško.

V pohádce leží na Totorovi malá Mei, na Mínin dort jsem ale samozřejmě dala Mínu (nadšení bylo veliké). Nejdřív jsem vytvořila šatičky s hlavou, které jsem trochu ohnula a v této ohnuté poloze nechala asi čtvrt hodiny v lednici, aby vše drželo tvar. Pak jsem přidala rukávky a ruce, poté vlasy ze zbytku skořicové čokolády a nakonec jsem vytvořila nohy, které jsem před připojením k šatičkům také nechala v ledničce.

Na dortu samozřejmě nesměli chybět černočeňáci. Ty jsem udělala ze zbytků tmavé čokolády, ze které jsem vytvarovala kuličky. Ty jsem obalila v čokoládovém zdobení a nakonec jsem příšerkám udělala očička z bílé čokolády. Další možností by bylo udělal je místo z čokolády z odřezků dortu jako cake pops – návod najdete tady.

Lístek s počátečním písmenem jména oslavenkyně

Dort jsem ozdobila ještě dalšími drobnostmi, jako jsou kytičky, houbičky, lístečky, žaludy a také jeden malý Tototrův kámoš.

Takhle vypadal dort zevnitř – piškot krásně nasákl.

Pro inspiraci vám tu nechám ještě pár fotek dortu, než se po něm zaprášilo:

 

 

Líbí se vám to? Sdílejte!

You may also like...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *