Recepty

Sachrové cake pops

Cake pops jsou lízátka z dortového těsta na špejli. No a já tu pro vás mám návod na cake pops z jednoho z nejlepších dortů vůbec – rakouského sachru.

Cake pops se většinou dělají z piškotového těsta a máslového krému, já jsem se vydala trochu jinou cestou, protože podle mě máloco překoná sachr dort. Těsto tohoto dortu je těžší, proto se s ním trošku hůř pracuje, ale jde to a věřte, že výsledek bude chuťově naprosto úžasný. Držela jsem se tradiční chuti i vzhledu sachr dortu s jednou výjimkou – přidala jsem vrstvu bílé čokolády, která těsto pěkně zpevní před pokrytím těžší hořkou čokoládou.

Cake pops se většinou dělají ze zbytků dortu, tedy když například tvarujete dort, odřezky použijete na tato lízátka. Pro účely tohoto receptu vám ale v rychlosti řeknu, jak udělat celý sachr dort.

Co budete potřebovat (na 16 lízátek):

na pokrytí čokoládou:

  • 200g bílé čokolády
  • 100 g kakaového másla (možno vynechat, ale doporučuji)
  • 200 g hořké čokolády

na dort:

  • 3 vejce
  • 140 g hořké čokolády
  • 150 g másla
  • 125 g hladké mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • na špičku nože kypřicího prášku
  • špetka soli
  • 4 lžíce meruňkové marmelády
  • tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

další:

  • dortová forma o průměru 16 cm
  • 16 špejlí

Jak na dort:

Z bílků vajec vyšlehejte sníh a na chvíli odložte do ledničky. Hořkou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a vmíchejte žloutky, vanilkový extrakt, máslo, solí a cukr. Pak přidejte mouku a kypřicí prášek a nakonec vmíchejte opatrně dřevěnou vařečkou sníh. Vymažte a vysypte dortovou formu, nalijte do ní těsto. Troubu mějte předehřátou na 160 °C a dort pečte 60 minut a pak nechte vychladnout. Kdybyste dělali jen sachr dort, pokryli byste jej vrstvou marmelády a pak čokolády, to teď však neuděláte.

Tvoříme lízátka

Rukama dort rozdrobte.

Vmíchejte meruňkovou marmeládu. Mně funguje 1 lžíce marmelády na 100 gramů dortu, ale pokud by se vám výsledná hmota rozpadala, přidejte trochu marmelády. Směs nechte alespoň 10 minut v ledničce.

Poleva

Mezitím si ve vodní lázni rozpusťte bílou čokoládu a přidejte do ní kakaové máslo. My jsme se rozhodli trochu čokolády obarvit na růžovo – k tomu jsme použili červenou gelovou barvu.

Těsto pořádně promněte v rukou, tvořte kuličky a napíchávejte je na špejle. Na špejlích nechte ještě pár minut odpočinout v ledničce.

Pak ponořte lízátka do čokolády a nechte je odkapat ve skleničce. Jakmile bílá čokoláda trochu zatuhne, dejte lízátka na dalších 10 minut do ledničky. Při čekání si ve vodní lázni rozpusťte 200 g hořké čokolády.

Lízátka v ní obalte, nechte zatuhnout ve skleničce a pak dejte opět do ledničky, a to až do doby, kdy se rozhodnete lízátka sníst.

Líbí se vám to? Sdílejte!

You may also like...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *