Recepty Svátky a tradice

Muzika – tradiční český vánoční kompot

muzika vánoce

Slyšeli jste někdy o muzice? Muzika to skvělý vánoční dezert, vlastně takový kompot, který se dnes už dělá spíš regionálně a spoustu lidí ho nezná. A přitom je to taková dobrota, že by rozhodně neměl upadnout v zapomnění. Doma si muziku na Vánoce připravíte velmi jednoduše, takže tady je recept a směle do toho!

Muzika se někdy nazývala tomáškový kompot, protože se připravovala na Svatého Tomáše, aby se do Štědrého dne pěkně uležela. Jiné názvy jsou také břečka, lízačka, vocet nebo odvárka. Je to výborné zpestření štědrovečerní tabule, které bude chutnat i dětem a téměř vám nedá práci navíc, takže rozhodně stojí za to, si přípravu muziky vyzkoušet.

muzika vánoceCo budete potřebovat

  • hrst křížal z jablek
  • hrst křížal z hrušek
  • hrst sušených švestek
  • trochu rozinek
  • 3 hřebíčky
  • 1 svitek skořice
  • 1 hvězdičku badyánu
  • lžíci medu
  • lžíci citronové šťávy
  • perník na strouhání
  • vodu

V moderních receptech se do muziky přidává rum, my ho tam ale nedáme, protože tradice velí jinak.

 

Muzika – jak na to

Sušené ovoce dejte do nádoby, zalijte vodou a nechte stát do druhého dne, aby nasáklo vodu.

muzika vánoce

Pak vše i s vodou vylijte do kastrůlku, přidejte koření a vařte na mírném ohni asi půl hodiny. Voda se zabarví ovocem a některé ovoce se hodně rozvaří.

Koření vyjměte, přidejte med a citronovou šťávu a nastrouhejte perník podle chuti a tak, aby omáčku zahustil. Vše ještě povařte na mírném ohni 5 minut.

Podávejte samotné nebo s vánočkou.

muzika vánoce

Dobrou chuť a nezapomeňte mrknout na moje další recepty, kde najdete mimo jiné i recepty na vánoční cukroví.

Líbí se vám to? Sdílejte!

Mohlo by se vám také líbit...