Recepty

Povidlové knedlíky s mákem

Povidlové knedlíky nebo také pěry jsou jídlo, které nám připravovala babička a na které moc ráda vzpomínám (a občas ho i uvařím). Babička nám dělávala plnou obří mísu a my jsme s bratrem soutěžili, kdo jich sní víc.

Je to také to žrádélko, co pohladí po duši, jsou nadýchané a tak akorát sladké.

Na 6 velkých knedlíků budete potřebovat:

Těsto

– 20 g kvasnic

– 125 ml lehce teplého mléka

– 150 g mouky a něco na vál

– špetku soli

Náplň a posypka

– povidla

– 1 hrnek mletého máku

– 1/2 hrnku cukru moučka

Připravte kvásek. Vlažné mléko nalijte do mísy a do něj rozdrobte kvasnice. Můžete přidat půl lžičky cukru, pokud chcete kvašení urychlit. Zakryjte mísu utěrkou a nechte 15 minut odpočívat v teple.

 

Pak přidejte mouku a sůl a hněťte těsto, až bude hladké a lehoučce lepivé (pokud lepí příliš i přesto, že jste ho aktivně hnětli alespoň 5 minut, přidejte trošku mouky). Opět mísu s těstem přikryjte a nechte kynout (30 – 60 minut).

Pomoučete vál.

Lžící naberte trochu těsta a vytvořte malý vdolek. Velikost je vlastně na vás, já je dělám zhruba ve velikosti dlaně.

Doprostřed dejte lžíci povidel.

Knedlíky zabalte a okraje zmáčkněte konečky palce a ukazováčku k sobě.

Knedlíky obraťte zavřenou stranou dolů a nechte kynout dalších 15 minut.

Mezitím si v misce smíchejte mák s moučkovým cukrem.

Nechte vařit vodu ve velkém hrnci a když se vaří, vložte do ní knedlíky.

Zakryjte hrnec poklicí a vařte knedlíky 15 minut. Pokud vaříte bez poklice, vařte je 10 minut, potom je obraťte a vařte dalších 5 minut.

Po uvaření knedlíky hned dejte do misky s mákem a obalte je.

A je to! Pěry se sice jí teplé, ale po celoživotní zkušenosti můžu říct, že jsou snad ještě lepší po vychladnutí. Dobrou chuť!

 

Líbí se vám to? Sdílejte!

You may also like...