Recepty

Povidlové knedlíky s mákem

Povidlové knedlíky nebo také pěry jsou jídlo, které nám připravovala babička a na které moc ráda vzpomínám (a občas ho i uvařím). Babička nám dělávala plnou obří mísu a my jsme s bratrem soutěžili, kdo jich sní víc.

Je to také to žrádélko, co pohladí po duši, jsou nadýchané a tak akorát sladké.

Na 6 velkých knedlíků budete potřebovat:

Těsto

– 20 g kvasnic

– 125 ml lehce teplého mléka

– 150 g mouky a něco na vál

– špetku soli

Náplň a posypka

– povidla

– 1 hrnek mletého máku

– 1/2 hrnku cukru moučka

Připravte kvásek. Vlažné mléko nalijte do mísy a do něj rozdrobte kvasnice. Můžete přidat půl lžičky cukru, pokud chcete kvašení urychlit. Zakryjte mísu utěrkou a nechte 15 minut odpočívat v teple.

 

Pak přidejte mouku a sůl a hněťte těsto, až bude hladké a lehoučce lepivé (pokud lepí příliš i přesto, že jste ho aktivně hnětli alespoň 5 minut, přidejte trošku mouky). Opět mísu s těstem přikryjte a nechte kynout (30 – 60 minut).

Pomoučete vál.

Lžící naberte trochu těsta a vytvořte malý vdolek. Velikost je vlastně na vás, já je dělám zhruba ve velikosti dlaně.

Doprostřed dejte lžíci povidel.

Knedlíky zabalte a okraje zmáčkněte konečky palce a ukazováčku k sobě.

Knedlíky obraťte zavřenou stranou dolů a nechte kynout dalších 15 minut.

Mezitím si v misce smíchejte mák s moučkovým cukrem.

Nechte vařit vodu ve velkém hrnci a když se vaří, vložte do ní knedlíky.

Zakryjte hrnec poklicí a vařte knedlíky 15 minut. Pokud vaříte bez poklice, vařte je 10 minut, potom je obraťte a vařte dalších 5 minut.

Po uvaření knedlíky hned dejte do misky s mákem a obalte je.

A je to! Pěry se sice jí teplé, ale po celoživotní zkušenosti můžu říct, že jsou snad ještě lepší po vychladnutí. Dobrou chuť!

 

Líbí se vám to? Sdílejte!

You may also like...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *