Recepty

Kávový flan

Flan je španělský zákusek, který mě nepřestává bavit! Může mít spoustu různých příchutí, ale i bez příchutě jen s karamelem chutná skvěle. Doma si ho uděláte opravu snadno, nepotřebujete k tomu žádný cukrářský talent. No a pokud máte kromě zákusků rádi i kávu, ukážu vám, jak tyto dvě věci skloubit v jednom dokonalém dezertu. Navíc vám poradím pár alternativních přísad.

Přísady:

6 porcí:

na karamel

– 300 g cukru krystal

– 100 ml vody

– 4 lžíce citronové šťávy

na flan

– 500 ml mléko

– 100 ml kávy espresso

– 30 g cukru

– 4 vejce

– 1 lžíce vanilkového extraktu

 

Další:

– 6 tradičních misek “flanera” nebo jakékoliv misky, které můžete dát do trouby

– plech na pečení

 

Alternativy:

Pokud chcete, aby byl váš flan krémovější, použijte smetanu na šlehání místo mléka, a to ve stejném množství. Pokud nemůžete nebo nechcete mléko, použijte jakoukoliv náhražku, například mandlové nebo sójové mléko.

Jestli nemáte rádi espresso, jednoduše použijte jinou kávu, nebo vařte z 600 ml mléka a do hotové teplé směsi přidejte 2 lžičky rozpustné kávy.

Máte raději méně sladké zákusky? Jednoduše do receptu na flan nedávejte cukr, sladkost karamelu bude stačit!

 

Recept:

Vodu a cukr dejte do rendlíku a velmi pomalu vše zahřejte. Až se cukr úplně roztaví a směs zhnědne, vypněte sporák a vmíchejte citronovou šťávu. Ta zabrání tomu, aby karamel úplně ztvrdl.

Nalijte trochu karamelu do misky a pak ji obraťte na bok a pomalu s ní otáčejte, aby karamel pokryl její stěny. Dělejte to opatrně a s rukavicemi nebo alespoň kuchyňskou utěrkou, karamel je velmi horký. Pak dejte misku na chvíli stranou, ne do lednice.

V misce smíchejte vejde, vanilkový extrakt a cukr.

Mléko a kávu nalijte do rendlíku a směs pomalu zahřejte. Sporák vypněte těsně před tím, než se mléko začne vařit. Za stálého míchání do horké směsi nalijte vajíčka s cukrem a vanilkou.

Hotovou směs nalijte na karamel do misek.

Troubu předehřejte na 150 °C.

Misky dejte na plech a ten naplňte vodou. Pečte 40 minut, poté nechte úplně vychladnout a pak ještě alespoň půl hodiny stát v lednici.

Flan se podává tak, že ho obrátíte vzhůru dnem na talířek, aby se po něm rozlil karamel.

 

Líbí se vám to? Sdílejte!

You may also like...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *