Cuketová roláda je zdravé a lehké letní jídlo, které vykouzlíte docela rychle z pár lokálních přísad.
Sezóna návštěv zakončených dotazem „Nechceš cuketu?“ je v plném proudu. Ať už patříte k těm, kdo už neví, kam s cuketami, nebo prostě jen máte rádi cukety, mám tu pro vás skvělý recept na cuketovou roládu, která se podává studená. Je to takové lehké a zdravé letní jídlo z lokálních surovin.
A pokud hledáte další inspiraci, podívejte se na mé další Slané recepty.
Co budete potřebovat
- 600 g cuket bez semínek
- 65 g mouky (nejlépe polohrubé, ale můžete použít i hladkou)
- 2 vejce
- 1 zarovnaná lžíce kysané smetany
- 100 g sýru cottage nebo lučiny/paloučku/pomazánkového másla
- 2 stroužky česneku
- 2 masitá rajčata
- sůl
- pepř
- muškátový květ
- petrželová nať (čerstvá nebo sušená)
Cuketová roláda – recept
Cukety nastrouhejte na jemném struhadle. Osolte a nechte 20 minut odstát. Cukety pustí vodu, tu slijte.
Přidejte vejce, smetanu, mouku a špetku pepře a pořádně promíchejte.
Na plech nebo menší pekáč položte pečicí papír a na něj rovnoměrně rozetřete cuketové těsto.
Pečte 20 minut v předehřáté troubě na 180 °C. Potom nechte kompletně vychladnout.
Smíchejte sýr s prolisovaným česnekem a potřete jím těsto. Na těsto dejte sušenou nebo čerstvou petrželovou nať a trochu muškátového květu.
Rajčata nakrájejte na tenké plátky. Pro tento recept se daleko víc hodí masitá rajčata, která mají méně vody.
Plátky rajčat položte na náplň, pouze u jednoho okraje nechte místo na tři prsty bez rajčat.
Pomocí pečicího papíru roládu zabalte směrem k okraji bez rajčat.
Takhle vypadá zabalená cuketová roláda.
Soládu zabalte do papíru a potravinové fólie a dejte alespoň na dvě hodiny do ledničky.
Potom roládu nakrájejte…
…a podávejte hezky vychlazenou.