Recepty Slaná jídla Vaříme zdravě

Losos na grilu s koprem a tzatziki

V létě docela dost grilujeme a tohle je momentálně jeden z mých nejoblíbenějších receptů na gril. Kopr se v české kuchyni hojně využívá, ale zkusili jste ho někdy přidat do ryb? Říkám vám, je to naprosto parádní kombinace. Losos na grilu s pořádnou mísou řeckých tzatziki je vynikající a zdravé letní jídlo.

losos na grilu

Losos na grilu je nejlepší v alobalu, díky kterému si uchová šťávu a chuť. A kde sehnat dobrého lososa? Pokud nemáte v okolí žádný osvědčený obchod, můžete zkusit například eshop Přátelé lososa.

V kategorii Recepty najdete další zdravé recepty, jako je španělské Pisto nebo Cuketové ravioli.

 

Co budete potřebovat

barbecue salmon

Losos:

– 400 g lososa

– 2 velké rostliny kopru

– 4 lžičky extra panenského olivového oleje

– sůl

– šťáva z půlky citronu

– 2 středně velké mrkve

– alobal

– hmoždíř

Tzatziki:

– 400 g plnotučného bílého jogurtu (12 % i více)

– 4 velké rostliny kopru

– 1 velká okurka

– 2 stroužky česneku

– sůl a pepř

– 2 lžíce extra panenského olivového oleje

Marinování lososa

Kopr nasekejte najemno a dejte do hmoždíře. Přidejte olivový olej, citronovou šťávu a sůl a pořádně zamíchejte a podrťte.

losos na grilu

Touto směsí lososa pořádně potřete, zabalte do alobalu a nechte alespoň 2 hodiny v ledničce, ať maso pěkně chytí vůni kopru.

grilovaný losos

Mrkev očistěte, nakrájejte na plátky a položte okolo ryby.

Grilování

barbecue salmon

Položte na sebe křížem dva pláty alobalu, doprostřed dejte rybu a mrkev. Zabalte.

barbecue salmon grilovaný losos

Grilujte asi 15 minut, ryba bude hotová, ale ne vyschlá.

Připravte tzatziki

Tzatziki je naprosto vynikající příloha k masu a nepotřebujete k jejich přípravě mnoho přísad.

Kopr nasekejte nadrobno, okurku okrájejte a nastrouhejte nahrubo.

losos na grilu tzatziki

Rozmačkejte česnek.

Vše dejte do mísy s jogurtem a zamíchejte. Přidejte sůl a pepř podle chuti.

barbecue salmon tzatziki

Teď už můžete tzatziki podávat, ale přesto vám doporučím nechat je alespoň 30 minut odstát v ledničce. Nejenže se vychladí, ale chuť česneku bude výraznější.

Před podáváním pokapte tzatziki olivovým olejem.

losos na grilu

Losos na grilu s porcí tzatziki. Dobrou chuť!

A nezapomeňte mrknout taky na mé další zdravé recepty, které oceníte nejen v létě!

 

Líbí se vám to? Sdílejte!

Mohlo by se vám také líbit...