Recepty

Lískooříšková pomazánka (také paleo)

Lískooříšková pomazánka / Hazelnut spread

Jestli něco v pusách svých dětí vážně nevidím ráda, jsou to takové ty různé oříškovo-čokoládové pomazánky, které v sobě mají minimum oříšků, ale zato spoustu cukru a aromat. Naštěstí se k nim naše omladina dostane jen výjimečně, ale vzhledem k tomu, že jde o jejich oblíbenou přísadu do palačinek, rozhodla jsem se vytvořit zdravou variantu.

Popravdě, děti si na novou pomazánku budou asi muset zvykat (nebo s konečnou platností přejdou na palačinky s marmeládou), ale já jsem z ní naprosto nadšená. Pro sebe dělám pomazánku úplně bez cukru, který mi mimochodem vůbec nechybí. Pasta z lískových oříšků je totiž přirozeně sladká a tahle pomazánka je tak výborná sama o sobě, nebo třeba s banánem a do dezertů.

Co budete potřebovat:

  • 500g lískových oříšků
  • 1 lžíce kakaa
  • půl lžíce kokosového oleje – bio nerafinovaný, například tento
  • 50g kakaového másla – vyberte nějaké nerafinované jako třeba tohle
  • cukr dle chuti (nějaký méně nezdravý jako březový nebo kokosový) – pokud chcete sladit (já nesladím a doporučuju vyzkoušet, budete příjemně překvapení!)
  • mixér/food processor – já mám TENTO a jsem z něj nadšená!

K výrobě pomazánky budete potřebovat hodně výkonný mixér, aby ořechy nejen nasekal, ale z nich také dokázal uvolnit olej. Já raději používám food processor, který je širší. V mixéru totiž musím neustále mixování zastavovat a ořechy promíchávat, aby se vůbec dostaly k nožům mixéru.

Ořechy dejte na plech s pečicím papírem a vložte do trouby na 180 °C na 15 minut.

Ořechy vložte do mixéru nebo food processoru a míchejte tak dlouho, až je z nich hladká pasta. Na fotce vidíte rozdíl mezi nasekanými ořechy (vlevo) a pastou (vpravo).

Takhle vypadá trochu hrubější pasta (ale už i tak skvěle použitelná), jde udělat ještě o něco hladší a tekutější.

Přidejte kakao, tuky (rozpuštěné nebo alespoň povolené) a případně cukr a ještě chvíli pomixujte.

Pak už přelijte do zavařovačky nebo jiné skleněné nádoby a skladujte v lednici. Při těchto poměrech pomazánka zatuhne, ale ne příliš, bude tak akorát hezky roztíratelná.

Líbí se vám to? Sdílejte!

You may also like...