Recepty

Lískooříšková pomazánka (také paleo)

Lískooříšková pomazánka / Hazelnut spread

Jestli něco v pusách svých dětí vážně nevidím ráda, jsou to takové ty různé oříškovo-čokoládové pomazánky, které v sobě mají minimum oříšků, ale zato spoustu cukru a aromat. Naštěstí se k nim naše omladina dostane jen výjimečně, ale vzhledem k tomu, že jde o jejich oblíbenou přísadu do palačinek, rozhodla jsem se vytvořit zdravou variantu.

Popravdě, děti si na novou pomazánku budou asi muset zvykat (nebo s konečnou platností přejdou na palačinky s marmeládou), ale já jsem z ní naprosto nadšená. Pro sebe dělám pomazánku úplně bez cukru, který mi mimochodem vůbec nechybí. Pasta z lískových oříšků je totiž přirozeně sladká a tahle pomazánka je tak výborná sama o sobě, nebo třeba s banánem a do dezertů.

Co budete potřebovat:

  • 500g lískových oříšků
  • 1 lžíce kakaa
  • půl lžíce kokosového oleje – bio nerafinovaný, například tento
  • 50g kakaového másla – vyberte nějaké nerafinované jako třeba tohle
  • cukr dle chuti (nějaký méně nezdravý jako březový nebo kokosový) – pokud chcete sladit (já nesladím a doporučuju vyzkoušet, budete příjemně překvapení!)
  • mixér/food processor – já mám TENTO a jsem z něj nadšená!

K výrobě pomazánky budete potřebovat hodně výkonný mixér, aby ořechy nejen nasekal, ale z nich také dokázal uvolnit olej. Já raději používám food processor, který je širší. V mixéru totiž musím neustále mixování zastavovat a ořechy promíchávat, aby se vůbec dostaly k nožům mixéru.

Ořechy dejte na plech s pečicím papírem a vložte do trouby na 180 °C na 15 minut.

Ořechy vložte do mixéru nebo food processoru a míchejte tak dlouho, až je z nich hladká pasta. Na fotce vidíte rozdíl mezi nasekanými ořechy (vlevo) a pastou (vpravo).

Takhle vypadá trochu hrubější pasta (ale už i tak skvěle použitelná), jde udělat ještě o něco hladší a tekutější.

Přidejte kakao, tuky (rozpuštěné nebo alespoň povolené) a případně cukr a ještě chvíli pomixujte.

Pak už přelijte do zavařovačky nebo jiné skleněné nádoby a skladujte v lednici. Při těchto poměrech pomazánka zatuhne, ale ne příliš, bude tak akorát hezky roztíratelná.

Líbí se vám to? Sdílejte!

You may also like...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *