Inspirujte se Recepty Vaříme zdravě

Zdravá svačinka

Zdravé jídlo je základem zdraví, to ví i malé dítě. No a zkuste si pak tomu dítěti dát na talíř kus papriky a rajčete, když už v životě poznalo palačinky a buchty. Občas nám doma dělám zdravé alternativy pudinků a slazených jogurtů – žádný přidaný cukr, žádné „jakože zdravé“ sirupy. Tahle zdravá svačinka je u nás většinou velmi jednoduchá a rychlá na přípravu, takže žádné hodinové vaření nečekejte.

Naše děti odmalička zvykám na čerstvé ovoce a zeleninu, doma nemáme žádný šuplík se sladkostmi a vysvětluji jim, proč je potřeba zdravě jíst. I přesto jejich dětská dušička občas touží po sladkém jogurtu nebo nějaké sladkosti z obchodu. A ne, že bych jim jednou za čas něco takového nedopřála, ale přecejen doma raději udržuji zavedené zdravé návyky. K nim patří i naše zdravé snídaně a svačinky, které s vámi sdílím pro inspiraci.

zdravá svačinka

Velmi populární je teď slazení sirupy, někdo toto dokonce vydává za zdravé slazení. Já tento názor nesdílím a sladit dětem jídlo například datlovým sirupem by mě ani nenapadlo. Když už chci něco osladit, nejraději používám med jako lokální surovinu a nebráním se ani obyčejnému cukru v malém množství. Ale žádné z těchto sladidel neoznačuji za „zdravé slazení“, tak bych totiž nazvala jen slazení ovocem. Tyhle svačinky můžete dětem osladit 100% ovocnou šťávou, rozmixovaným banánem nebo skořicí (ano, lehce sladí).

Mrkněte na moje další kuchařské počiny v kategorii Recepty!

 

1. Nevařená ovesná kaše s jablkem a pomerančem

zdravá svačinkaPřes noc nechám namočit ovesné vločky – pro děti v mléce, pro sebe v mandlovém mléce. Lepší výsledky mám s nasekanými vločkami.

Vločky potom nevařím, přes noc krásně změknou. Uznávám ale, že dětem více chutnají vločky povařené a pokud to po mě chtějí, klidně jim je uvařím.

Kaši pěkně posypu kousky pomeranče a jablka.

 

 

 

 

2. Jáhlová kaše se skořicí a hruškou

zdravá svačinkaAsi moje nejoblíbenější zdravá svačinka – jáhly mám moc ráda, i když moje děti na ně příliš nejsou.

Jáhly uvařím doměkka – ve vodě, mléce, mandlovém mléce…na co je zrovna chuť.

Pěkně promíchám se skořicí (s perníkovým kořením je to ale taky paráda) a ozdobím kousky hrušky.

 

 

 

3. Chia pudink s mandlemi a jahodami

Jsem spíš příznivcem lokálních produktů a dovážené superpotraviny u nás nejsou na denním jídelníčku, ale nic proti nim nemám a jednou za nějaký čas udělám to, čemu se říká chia pudink.

Do misky dám chia semínka a kokosové nebo mandlové mléko a nechám několik hodin odstát.

Mám ráda, když tenhle pudink pořádně křupe, takže si do něj zamíchám oříšky – nejlépe mandle.

A přiznejme si to – chia pudink nemá moc chuť a mandle tomu nijak extra nepomůžou. Krásně zralé jahody kaši osladí a ochutí.

 

4. Ovesná kaše s pomerančovou šťávou

Tuhle kaši dělám nejraději v zimě ve Španělsku, kdy máme téměř neomezenou zásobu zdravých poměrančů.

Najemno nasekané ovesné vločky zaliju čerstvě vymačkanou šťávou a nechám přes noc hezky nacucat.

Ráno ozdobím nakrájeným pomerančem.

Mohlo by se vám také líbit...