Recepty

Skořicové rolky

S příchodem listopadu se nám začalo kazit počasí, což je známka toho, že je třeba pustit se do přípravy tzv. comfort food, neboli jídel, které pohladí po duši. U nás doma k nim patří také skořicové rolky poctivě nacpané máslovo-skořicovou náplní. 

U nás doma se na rolky nepřipravuje žádná poleva, protože nám nejvíce chutnají jen tak nebo případně pocukrované jako buchty. V tomto receptu jsem přidala ještě jeden krok, který běžně vynechávám – rolky se pokládají na základ z těsta. Raději používám celé těsto jen na rolky, ale chtěla jsem vám ukázat i recept se základem, protože někomu může chutnat.

Co budete potřebovat:

Na těsto:

  • 600 g hladké mouky
  • 400 ml mléka
  • 100 g másla
  • 100 g cukru moučka
  • 2 vejce
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 kostky droždí

Náplň:

  • 250 g másla
  • 3 vrchovaté lžíce mleté skořice
  • 200 g cukru krupice

Další:

  • 1 vejce na potření

V jedné míse smíchejte mouku, cukr, sůl a droždí, ve druhé míse rozpuštěné máslo, mléko a vejce. Tekutou směs vmíchejte do sypké směsi a vypracujte hladké těsto. Pár minut to potrvá a doporučuji alespoň ke konci pracovat ručně. Těsto zakryjte ručníkem a nechte půl hodiny kynout v teple.

 

Zde je krok, který běžně přeskakuji, můžete ho však vyzkoušet, třeba vám tak budou rolky více chutnat – z těsta oddělte asi čtvrtinu a vyválejte ji (víceméně) do kruhu. Formu vyložte pečícím papírem a vyválené těsto na něj položte. Pokud nechcete dělat základ rolek, prostě jen vyložte formu papírem a pokračujte dalším krokem.

Ze zbytku těsta vyválejte obdélník, tloušťka těsta by měla být asi půl centimetru.

Je čas připravit si náplň. Máslo nerozpouštějte, mělo by být jen povolené při pokojové teplotě. Smíchejte ho s cukrem a skořicí (podle chuti můžete čehokoliv přidat). Špachtlí náplň po těstě rozetřete až k okrajům, a to kromě horního okraje, kde nechte asi 2 cm nepotřeného těsta. Díky nim půjde srolované těsto uzavřít.

 

Od spodního (potřeného) okraje začněte rolovat, po srolování vrchní okraj prsty trochu „přištípněte“ ke zbytku rolády, aby se nerozevírala.

Srolované těsto nakrájejte na proužky o tloušťce asi 3 cm.

 

Proužky skládejte do formy naležato, nemusíte se nijak snažit o pravidelnost.

Vše potřete rozšlehaným vejcem. Troubu předehřejte na 210 °C a pečte 25 minut.

Po upečení od sebe rolky půjdou pěkně oddělit. Nejlépe chutnají ještě teplé s čajem nebo kakaem. Dobrou chuť!

Libi se vám to? Slídejte ji!

You may also like...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *