Nezařazené Recepty

Tradiční koláče

Tradiční české koláče vám nemusím představovat, tenhle recept jsem napsala pro Instructables, kde je většina lidí nezná. No a když už je recept na světě, tak se o něj podělím tady, třeba zrovna přemýšlíte, co dnes upéct.

Pojďme rovnou na to, co tedy budete potřebovat:

na těsto:

  • 30 g droždí
  • 250 ml mléka
  • 600 g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • 100 g másla
  • kůra z 1 citronu
  • 2 žloutky
  • 80 g cukru krupice

na potření:

  • 1 žloutek
  • 20 ml mléka

na náplň:

  • tvaroh
  • cukr moučka
  • povidla
  • mletý mák
  • mléko
  • půlky mandlí

Nejprve si připravte kvásek – ohřejte 5 lžic mléka, rozdrobte do něj kvasnice a posypte lžičkou cukru (mléko i cukr odeberte z uvedených množství). Mísu zakryjte utěrkou a nechte chvíli na teplém místě. Jakmile začnou kvasnice pracovat a nabobtnají, ve druhé míse smíchejte mouku, sůl, cukr a nastrouhanou citronovou kůru a pak přidávejte kvásek, mléko a povolené máslo. Vypracujte hladké a lehce lepkavé těsto, opět přikryjte a nechte kynout na teplém místě.

Zatímco těsto kyne, připravte si náplně. Marmelády můžete používat tak, jak jsou, povidla také, ačkoliv někdo do nich rád přimíchá trochu rumu. Tvaroh smíchejte s cukrem a nejvíce práce potřebuje mák. 100 g mletého maku pomalu svařte s asi 1 dl mléka a poté přimíchejte cukr podle chuti.

Mezitím těsto nakyne minimálně na dvojnásobek, pak jej vyklopte na lehce pomoučený vál.

Velikost koláčů záleží na vás, pokud chci tak nějak standardní, nabírám zhruba množství na polévkovou lžíci. Z těsta nejprve vytvarujte pochánek a potom placku.

  

Z placky potřebujete vytvarovat koláček s pořádnou prohlubní a vyvýšenými okraji. Můžete k tomu použít třeba skleničku nebo kalíšek, já však nejraději pracuji prsty (poslední fotka). Dolík pořádně utlačím, koláče máme rádi pěkně plné, takže se snažím o to, aby bylo těsto uprostřed hodně tenké a okraje aby nebyly příliš široké.

 

Dolík naplňte podle chuti. Já plním, co to jde.

Typické je také zdobení mandlemi a uspořádání náplně do geometrických tvarů – k tomu potřebujete jen nůž na zarovnání a trochu trpělivosti.

Koláče dejte na pečící papír na plech a okraje potřete žloutkem smíchaným s mlékem.

Troubu předehřejte na 180 °C a pečte 15 minut.

Výsledek bude stát za to!

A ještě pár fotek na chuť:

Líbí se vám to? Sdílejte!

You may also like...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *