Dorty a zákusky Recepty

Jak na perfektní máslový krém

Máslový krém může pozvednout dort do nečekaných výšin, ale může ho také shodit. Měl by být vždycky lehký a rozplývat se na jazyku, takže pojďme na to, protože čas od času ho použiju i já a v jednom z příštích návodů bude potřeba.

Máslový krém se používá ke zdobení dortů, spojování vrstev dortu a k pokrývání dortu, aby byl jeho povrch hladký.

máslový krém

Co budete na máslový krém potřebovat

  • elektrický šlehac
  • 250 g změklého másla
  • 1 1/2 hrnečku (100 ml) cukru moučka

případně také:

  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • ingredience pro příchuť
  • barviva

Jak na to

Změklé máslo dejte do mísy a šlehejte buď elektrickým ručním šlehačem nebo v kuchyňském robotu. Šlehejte nejdříve na nižší rychlost, po dvou minutách zrychlete a střídejte rychlost zhruba po minutě – pomaejší a rychlejší. Nešlehejte na nejvyšší rychlost ani žádné turbo a rozhodně nepoužívejte mixér. Nezapomeňte všechno máslo, které se nahrne k okrajům mísy, pěkně seškrabávat, aby se dostalo ke šlehači.

Šlehat byste měli alespoň 7 minut. Do másla potřebujete dostat vzduch, aby byl výsledný krém nadýchaný a lehký, proto se zde vyplatí trpělivost.

Po nejméně 5 minutách přidejte cukr a případně také vanilku, další příchutě a barvy a zase chvíli šlehejte. Jiné přísady však mohou změnit konzistenci krému, takže budete možná muset upravit také množství másla a cukru.

Pokud je krém příliš měkký, dejte ho na minutu do ledničky. Po vyšlehání by měl krém nabýt na objemu. Hotový krém můžete napěchovat do zdobičky. Má ideální konzistenci ke zdobení a když dáte krémy z tohoto krému do lednice (nebo rovnou celý nazdobený dort), bude vše krásně držet tvar.

máslový krém

Mrkněte také na moje další recepty!

Mohlo by se vám také líbit...