Velikonoční recept: Mazanec, Mona de Pascua

Jestli mě na Velikonocích něco baví, pak je to vedle barvení vajíček cibulovými slupkami také pečení velikonočního mazance. Je to jednoduchá nenáročná dobrota, která je perfektní ukázkou toho, že česká kuchyně má naprosto úžasné recepty i mezi těmi jednoduššími. Také jsem pro vás připravila recept na jižanskou obdobu mazance. 

Velikonoční recept: Mazanec, Mona de Pascua

Mazanec

Co budete potřebovat:

  • 500 g polohrubé mouky (pokud máte pouze hladkou mouku, můžete použít i ji)
  • 100g cukru krupice
  • 100 g povoleného másla (nechte máslo povolit při pokojové teplotě, nesmíte ho úplně rozpustit)
  • kůra z 1 citrónu
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • 1/4 lžičky soli
  • 175 ml vlažného mléka + 5 lžic
  • 1 kostka (42 g) droždí
  • 2 žloutky + 1 na potření
  • 30 g mandlových lupínků

Nejprve ohřejte 5 lžic mléka, aby bylo lehce teplé. Rozdrobte do něj kvasnice a posypte lžící cukru. Mísu zakryjte utěrkou a nechte vzejít kvásek na teplém místě přibližně 15 minut. Do druhé mísy dejte mouku, zbylý cukr, sůl a citronovou kůru. Do této suché směsi nalijte kvásek, přidejte máslo, vanilkový extrakt, zbytek mléka a 2 žloutky. Nyní musíte těsto hníst, až bude jednolité a nebude se lepit na stěny mísy. Začněte vařečkou, pokud to bude nutné, můžete po chvíli pokračovat ručně. Poté mísu přikryjte utěrkou a nechte těsto kynout na teplém místě, mělo by zdvojnásobit svůj objem. Jak dlouho to bude trvat, závisí na teplotě, běžně by to mělo být mezi 1 a 1,5 h.

Tradičně má mazanec formu bochánku, v tom případě si pouze vyložte plech pečicím papírem. Já jsem tentokrát zkusila formu, v případě použití formy si ji nejprve vymažte tukem a vysypte hrubou moukou, aby se těsto nepřipeklo. Troubu předehřejte na 170°C. Do spodku trouby dejte misku nebo plech s vodou.

Těsto vylijte na plech a zformujte bochánek, nebo jej vylijte do formy. Rozmíchejte zbylý žloutek, pokud se vám zdá, že ho máte málo, rozmíchejte jej se lžící mléka. Tímto pak potřete vršek mazance a posypejte mandlovými plátky.

Velikonoční recept: Mazanec, Mona de Pascua

Dejte do trouby a pečte 15 minut. Poté přikryjte vršek mazance alobalem a pečte na 150°C zhruba 50 minut.

Velikonoční recept: Mazanec, Mona de Pascua

 

Mona de Pascua

Velikonoční recept: Mazanec, Mona de Pascua

Dobrá zpráva je, že pokud zvládnete upéct mazanec, zvládnete i španělskou Mona de Pascua. Toto sladké velikonoční pečivo se navíc v různých oblastech Španělska liší a můžete si vybrat jeho tvar i zdobení. Může mít formu bochánku nebo pletýnky zatočené do kruhu, často se také dělá ve formách podobných formám na bábovku – po upečení vypadá jako hladký kruh a do otvoru uprostřed se vkládá uvařené vejce (a ve skutečnosti může mít forem ještě více). Povrch mony se zdobí cukrem, kandovaným ovocem nebo bílkovým sněhem.

Budete potřebovat:

Na kvásek:

  • 100 g mouky s vysokým obsahem lepku
  • 10 g droždí
  • 60 ml vlažné vody

Na těsto:

  • 410 g mouky s vysokým obsahem lepku
  • 25 g droždí
  • 3 vejce
  • 140 g cukru krupice
  • 80 ml olivového oleje
  • nastrouhaná kůra z 1 pomeranče
  • 15 ml vody z květů pomerančovníku (v našich podmínkách ji seženete těžko a můžete ji vynechat)

Na ozdobení:

  • 1 bílek
  • 2 lžíce cukru moučka

Do 60 ml vody rozdrobte droždí, rozmíchejte, přidejte 100 g mouky, pořádně promíchejte a nechte vzejít kvásek. Ve velké míse smíchejte suché ingredience na těsto: mouku, droždí, cukr a pomerančovou kůru. Pořádně zamíchejte. Poté vmíchejte kvásek, olivový olej, vodu z květů pomerančovníku a jedno po druhém zapracujte vejce. Mísu přikryjte utěrkou a nechte těsto nakynout na dvojnásobný objem. Vymažet formu nebo připravte pečicí papír na plech a troubu rozehřejte na 175 °C. Pokud monu pečete vrchní stranou nahoru, můžete ji potřít žloutkem, pokud ji pečete v bábovkové formě vzhůru nohama, nemusíte potírat. Pečte přibližně 20 minut a pro kontrolu po upčení píchněte do mony dřevěnou špejli. Pokud na ní po vytažení neulpí těsto, je mona upečená. Po vychladnutí vyklopte z formy, pokud jste pekli ve formě.

Bílek ušlehejte na sníh a do šněhu zamíchejte cukr. Touto směsí ozdobte vrchní stranu mony a ještě 10 – 15 minut zapečte na 150 °C.

Velikonoční recept: Mazanec, Mona de Pascua

Libi se vám to? Slídejte ji!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *