Obložené chlebíčky jsou jídlo, které se u nás často připravuje jako pohoštění na oslavy.
Chlebíčky určitě znáte, v České republice jsou hvězdou každé druhé oslavy. Tento recept jsem psala spíš pro své anglicky mluvící čtenáře na Creative Mom, ale i tak ho chci vydat i v češtině, třeba se vám budou hodit jako inspirace. Navíc se mi povedlo pár dobrých fotek, ze kterých se vám (doufám) budou sbíhat sliny 😉 A nakoukněte také na moje další recepty.
Chlebíčky jsou český „vynález“, za který vděčíme lahůdkáři Janu Paukertovi, který je začal dělat na počátku 20. století v Praze. Rychle si získaly oblibu jeho zákazníků a také mnoha osobností jeho doby. Na chlebíčky do Paukertova lahůdkářství chodil například Jan Werich nebo Vlasta Burian.
Připravila jsem recept na čtyři druhy chlebíčků.
Co budete potřebovat
Na asi 6 chlebíčků od každého druhu.
- Nakrájená veka, na každý chlebíček jeden plátek
Šunkové nebo šunkovo-sýrové chlebíčky
vlašský salát
- 100 g vařených brambor
- 50 g najemno nakrájené vepřové šunky
- 20 g najemno nakrájených zavařovaných okurek
- 10 g nakládaného hrášku
- 10 g najemno nakrájeného vařeného celeru
- 15 g najemno nakrájené vařené mrkve
- 100 g majonézy
- 5 g hořčice
- 1 lžička octa
- 1/4 lžičky cukru
- 1/4 lžičky soli
Jednodušší verzí je pařížský salát, ve kterém vynecháte brambory a mrkev.
obloha
- 6 plátků vepřové šunky
- 6 plátků kuřecí šunky nebo sýra
- 6 plátků zavařované okurky
- 6 kousíčků papriky
- 6 plátků vejce
- trochu plnotučné hořčice
Budapešťské chlebíčky
budapešťská pomazánka
- 125 g tvarohu
- 1/2 lžíce měkkého másla
- 1 lžička sladké mleté papriky
- 1 lžíce nasekané červené papriky
- 1/2 najemno nasekané cibule
- 1/4 lžička soli
obloha
- 6 plátků šunky
- 6 plátků sýra nebo vejce
- nasekaná červená paprika
- nasekaný medvědí česnek
Česnekovo-sýrové chlebíčky
česneková pomazánka
- 70 g nastrouhaného eidamu
- 3 stroužky česneku
- 1/2 lžička soli
- 100-150 g majonézy
obloha
- 6 plátků sýra
- 6 plátků rajčete
- 6 půlek hroznů
- 6 listů rukoly
Vaječné chlebíčky
vaječná pomazánka
- 3 natvrdo uvařených vajec
- sůl a pepř
- 100 g majonézy
- 1 lžíce másla
- 1 lžička plnotučné hořčice
- 1 lžíce nasekané cibule
obloha
- 18 plátků vepřové šunky
- 6 kousků vejce
- trochu plnotučné hořčice
- listy petržele
Obložené chlebíčky – recept
Na každý chlebíček si připravte jeden plátek veky.
Pokud můžete, připravte si pomazánky večer předem, odležené chutnají lépe.
Šunkové nebo šunkovo-sýrové chlebíčky
Tohle je asi jeden z nejobvyklejších chlebíčků. Smíchejte všechny přísady na pomazánku a namažte.
Na chlebíček položte šunky, sýr, vejce, okurek, papriku a trochu hořčice.
Budapešťské chlebíčky
Budapešťskou pomazánku také určitě znáte. Smíchejte přísady, namažte chlebíčky a na pomazánku položte oblohu. Ze zeleně nejraději přidávám medvědí česnek, protože je ostrý a k pomazánce se hodí, ale pokud ho nemáte nebo nejíte, přidejte jakoukoliv jinou zeleň, kterou jíte.
Česnekovo-sýrové chlebíčky
Na česnekovou pomazánku prolisujte česnek a smíchejte všechny přísady.
Namažte.
A položte oblohu. K česnekové pomazánka se perfektně hodí rajčata a zjistila jsem, že zajímavou kombinaci udělá pomazánka s hroznem. Na ozdobu přidávám domácí rukolu, která je hodně ostrá.
Vaječné chlebíčky
Z vajíček vyndejte žloutky a smíchejte je s hořčicí. majonézou a máslem. Přidejte nasekanou cibuli, nakrájený bílek, sůl a pepř a promíchejte.
Namažte chlebíčky.


Servírování
Nejlépe vypadají na velké míse poskládané podle druhu.
Check out more of my recipes here!