Jiné

Jak pěstuju zázvor

Zázvoru není nikdy dost – v létě je parádní na limonády, do ledňáků, nebo jen tak do vody, v zimě z něj děláme čaj a také je nepostradatelný do mého oblíbeného indického receptu na butter chicken. A tak jsem ráda, že se u nás zázvoru na okně daří, i když ho pěstuju tak nějak nadivoko a bez zkušeností.

Párkrát už jsem se dočetla něco o namáčení před zasazením a tak podobně, ale mně naštěstí zázvor roste i bez tohoto kroku. Navíc se mu na mém severním okně daří natolik, že si můžu dovolit menší sklizeň i několikrát ročně, ačkoliv na tu pořádnou bych si měla počkat do podzimu. Jak už jsem napsala, nejsem odborník na pěstování zázvoru, ani s tím nemám mnoho zkušeností, ale něco evidentně dělám dobře, no a tak vám tu ten svůj proces popíšu a třeba budete mít také štěstí.

Zatímco na vaření bych si koupila co nejhladší kousek, který by se snadno loupal, na pěstování chci, aby měl co nejvíc pupenů, které pak budou mít šanci vyrašit. Jak přinesu zázvor z obchodu, tak ho “vrazím” do hlíny a nechám pupeny koukat ven. Pěstuju ho v podlouhlém truhlíku, do kterého dám asi 5 cm písku a pak hlínu téměř po okraj. Nekupuju speciální substrát, buď dám to, co zbylo z jiných rostlin, nebo si naberu hlínu na zahradě. Truhlík mám na severním okně, kde to zázvoru evidentně prospívá. Na jižním okně nám usychá. Zázvor má rád hodně vody, takže zalévám hodně. Díky písku na spodku truhlíku přebytečná voda snadno odteče.

Trvá to docela dlouho, než začnou pupeny rašit, většinou tak 3 týdny.

Když už to konečně valí, většinou je to poznat i ve chvíli, kdy strčím prst do hlíny – roste nový kořen. Na sklizeň je ještě hodně brzy, ale kdybych měla nouzi, můžu si malinkatý kousek uříznout, jen pak musím doufat, že mi zázvor vypučí i někde jinde.

Tohle je předčasně vytažený kořen – vidíte tu malou bouličku? Když nechám zázvor pořádně dozrát, bude z ní kusanec nového kořene.

Takhle vypadá vzrostlá rostlina, která už začíná hnědnout. Zázvor se sklízí, když má hnědé listy, což bývá na podzim. Já ale pěstuju celoročně, postupně sázím nové a nové kousky a tak sklízím i v jiných ročních obdobích a přiznám se, že sklízím i za zelena.

Čerstvý doma vypěstovaný kořen má silnější chuť i vůni než zázvor koupený v obchodě, takže pokud ho máte rádi, zkuste si ho vypěstovat a nebudete litovat.

Líbí se vám to? Sdílejte!

You may also like...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *