Jiné Nezařazené Recepty

Jedlé duhové kelímky

S nadcházejícím Dnem dětí jsem chtěla vymyslet něco zábavného a barevného. Myslím, že se mi to povedlo, dětem přišlo nanejvýš zábavné, že poté, co se z kelímku napijí, ho můžou nacpat do pusy.Kelímky můžete použít také pro servírování drobností:

Navíc můžete každý kelímek ochutit, a to slanou i sladkou příchutí.

Než začneme, osvěžíme si učivo základní školy – barvy duhy jsou: červená, oranžová, žlutá, zelená, modrá, indigová, fialová. Pro ty, kterým se pořadí nedaří zapamatovat, existuje skvělá mnemotechnická pomůcka: „Čenda Opil Žanetu Z Martini I Fernetu.“ – počáteční písmeno každého slova je počáteční písmeno barvy.

K výrobě 7 kelímků budete potřebovat:

  • 7 plastových kelímků o objemu 0,4 l
  • 7 plastových kelímků o objemu 0,2 l
  • 14 dřevěných tyčinek
  • želatinu*
  • potravinářské barvivo**
  • příchutě***
  • nůžky
  • něco, čím uděláte do kelímků dírky (např. manikůrní nůžky)

* Želatiny jsou různé, s různým dávkováním a způsobem přípravy. Já používám želatinu v prášku, která se nevaří, ale přidává se do vody, která se právě odstavila z varu. Na kelímky používám dvojnásobné množství želatiny na množství vody, než je uvedeno na obalu. To znamená, že pokud je na obalu uvedeno 10g želatiny na 100ml vody, použiju 20g želatiny na 100ml vody.

** Stačí, když si pořídíte barvivo v následujících barvách: červená, žlutá, modrá, černá. Zbývající barvy namícháte následovně:

oranžová = červená + žlutá
zelená = modrá + žlutá
indigová = modrá + černá
fialová = modrá + červená

*** Želatinu můžete ochutit jen cukrem, s příchutěmi podle barvy to však bude zajímavější. Tekutinou na ochucení nahraďte polovinu vody. Zde jsou nějaké návrhy:

červená – rajčatová šťáva
oranžová – pomerančová šťáva
žlutá – rozmixovaný banán
zelená – rozmixovaná máta
modrá – rozmačkané borůvky v malém množství, aby barva zůstala opravdu modrá
indigová – ostružinová šťáva
fialová – borůvková šťáva

Postup:

 

U všech 14 kelímků udělejte otvory u horního okraje, a to 4 dírky v jednom kelímku tak, aby byly vždy dvě dírky naproti sobě. Dírkami musíte být schopni prostrčit dřevěné špejle, jak je ukázáno na druhé fotce.

Želatinu připravte podle návodu na obalu. Jak jsem už zmínila, dejte dvojnásobné množství na dané množství vody. Já dám do vody cukr, vodu přivedu k varu, poté odstavím a přimíchám želatinu, kterou pořádně rozmíchám. Pokud přimícháváte něco na ochucení (třeba pomerančový džus), dejte místo poloviny vody tuto tekutou přísadu.

Přimíchejte potravinářské barvivo.

Nechte želatinu jen lehce zchladnout (aby z ní nešla pára) a nalijte do většího kalíšku.

 

Do želatiny ponořte menší kalíšek tak, aby otvory na větším a menším kalíšku lícovaly. Otvory prostrčte dřevěné špejle, ty udrží menší kalíšek na místě. Pokud chcete výsledný želatinový kalíšek menší, použijte méně želatiny. Pro lepší fixaci můžete udělat dírky níž.

To samé udělejte se všemi barvami – nakonec tedy budete mít 7 barev. Nechte je vychladnout a pak je dejte ještě alespoň na 2 hodiny do lednice.

Po vytažení z ledničky nejprve vyndáte menší kalíšek. Pracujte opatrně, kalíšek nejprve stlačte tak, jak vidíte na fotce. Strany kalíšku se začnou odlepovat od želatiny.

 

Větší kalíšek sundáte z želatiny tak, že jej také párkrát stlačíte a želatinu budete opatrně objíždět prstem. Můžete ho také nastřihnout a postupně odloupnout, tady však pozor na to, aby nastřižený plast nerozřízl želatinu.

  

Želatinový kalíšek je hotový. Vyloupněte také všechny ostatní barvy a duhová oslava může začít!

  

Můžete z něj pít studené nápoje.

Kalíšky můžete použít jako mističky.

 

A nakonec můžete svůj kalíšek sníst!

 

 

Libi se vám to? Slídejte ji!

You may also like...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *