Recepty

Černorybízovo-tvarohový koláč

Moje maminka dělá naprosto nepřekonatelné marmelády. A jestli se jí některá vloni opravdu povedla, byla to marmeláda z černého rybízu. A tak jsem si říkala, že vyzkouším upéct koláč podobný lineckému cukroví, do kterého tahle marmeláda spolu s tou z červeného rybízu patří. A tentokrát se zase něco povedlo mě, takže tady je recept!

Koláč má dno, okraje i ozdoby z lineckého těsta (toho pravého, nejde o žádné suché okamžitě měkké linecké) a je naplněný tvarohem a marmeládou. Ideální jarní připomínka Vánoc!

Co budete potřebovat:

Na těsto:

  • 250g hladké mouky
  • 120g másla
  • 120g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 50ml mléka

Na náplň:

  • 750g plnotučného tvarohu
  • 3 vejce
  • 100g cukru
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • 1 lžíci vanilkového extraktu
  • 300g černorybízové marmelády

Dále:

  • dortovou formu s odnímatelnými okraji (průměr cca 26 cm)
  • vykrajovátka na linecké cukroví

Postup:

Smíchejte suché přísady na těsto, pak smíchejte zbytek (mokré přísady) a ten přidejte do suchých přísad. Vypracujte těsto, které bude nechávat vaše ruce mastné, ale nebude se lepit. Nepotrvá to dlouho, na tohle těsto stačí asi dvě minuty hnětení. Těsto nechte cca hodinu stát v lednici (pokud možno zabalené).

Mezitím si připravte náplň. Vše kromě marmelády důkladně smíchejte metlou.

Odstáté těsto vyndejte z lednice, asi čtvrtinu odkrojte a vraťte ještě na chvíli do chladu. Zbytek rozválejte na plát ne tlustší než 5 mm a pokud možno kulatého tvaru.

Rozváleným těstem vyložte dortovou formu a zarovnejte okraje (měly by být vysoké asi 3 cm, ale klidně i o něco více).

Tvarohovou směs nalijte na těsto.

Troubu předehřejte na 180°C a pečte 40 minut. Při pečení náplň jakoby “nakyne”, při chladnutí zase slehne. Dort nechte vychladnout.

Mezitím rozválejte zbylou část těsta a vykrajovátky z něj vykrojte ozdoby.

Na vychladlý dort rovnoměrně rozetřete marmeládu a na ni položte vykrojené tvary. Vraťte dort do trouby a pečte ještě 10 minut, kdy ozdoby zezlátnou.

 

Libi se vám to? Slídejte ji!

You may also like...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *