Recy věci Šití

Provázek ze zbytků látek

Co se zbytky látky? Udělejte si tenhle provázek, který můžete využít k dalším projektům.

provázek

Pokud šijete, máte asi podobný problém – co s většími odstřižky látek? Jsou malé na to, aby se daly použít na nějaké větší šití, ale dost velké na to, aby vám bylo líto je vyhodit. Já sice nešiju každý den, ale i tak mám za sebou už pár let šití (na moje šicí návody se koukněte tady) a tedy i zásobu zbytků látek. A pokud vás zajímají další návody na recyklaci nejen látek, nakoukněte do kategorie Recy věci.

Malým odstřižkům se budu věnovat v jiném návodu, na látkový provázek využijete trochu větší odstřižky. Důležité je, aby se zbytky daly nastříhat na proužky. Můžete pracovat i s kratšími proužky, ale já bych osobně doporučila používat proužky o délce alespoň 20 cm. A čím delší, tím bude vaše práce jednodušší.

provázek

Jak vybrat látku

provázekPoužít můžete doslova jakoukoliv látku a také je jakkoliv mezi sebou kombinovat. I když já bych doporučila držet se podobných látek. Sama dělám provázky buď z bavlněného plátna (pokud v kombinaci, tak s jinými 100% bavlněnými látkami) nebo z úpletu.

Látka se vám bude vybírat snadněji, když víte, na co provázek použijete. Pokud z něj budete vyrábět něco, co by mělo být pevnější a lépe držet tvar, zvolte spíše zbytky bavlněného plátna. Na měkčí věci použijte úplet nebo teplákovinu.

Pokud chcete, aby klubko nebo výrobek z něj byly pokud možno všude stejné barvy, budete potřebovat co nejdelší proužky látky. Já mám ale třeba ráda, když je provázek pěkně barevný a různý, takže kombinuju spoustu různých látek, ať už jsou jednobarevné nebo s potiskem.

Co budete potřebovat

  • spoustu zbytků látek
  • nůžky
  • nit a jehla na ruční šití

Provázek ze zbytků látek – návod

Nastříhat a zatočit

Látky nastříhejte na proužky o šířce 2 – 2,5 cm.

Vezměte první dva proužky, jejich konce přeložte přes sebe a prošijte. Kdykoliv budete v tomto projektu něco prošívat, stačí dvakrát jehlou tam a zpět, víc času tomu věnovat nemusíte.

Každý proužek chytněte do jedné ruky a proužek napravo zatočte směrem od sebe. Stačí zatočit asi 5 cm.

Pravý proužek přeložte vrchem doleva a levý proužek spodem doprava. Teď se tedy proužky prohodily a vy budete opět točit pravý proužek směrem od sebe.

Pravý proužek zase přeložíte vrchem, levý proužek spodem a takto budete točit a překládat celou dobu. Proužky vlastně obtáčíte kolem sebe do spirály.

provázek

Je dobré konec provázku něčím zatížit, bude se vám točit snadněji.

Nastavení a zakončení

Jakmile je jeden proužek u konce, nastavíte ho velmi snadno dalším proužkem. Nejprve prošijte poslední spirálu tak, aby u končícího proužku zůstal volný konec o délce aspoň 2 cm. Nový proužek vložte do tohoto volného konce a opět prošijte. No a můžete točit a obtáčet dál!

provázek

Zakončení bude vypadat podobně jako začátek – konce proužků přeložte před sebe a sešijte.

Klubíčko

provázek

Teď tedy máte metry a metry hotového provázku. Co s ním?

provázek provázek

Pokud provázek nepoužijete hned na další tvoření, můžete ho smotat do klubka.

 

Mohlo by se vám také líbit...