Nevím jak vy, ale já běžně nemám čas se ani nalíčit, natož abych – když už se nalíčím – měla čas se posléze odlíčit, očistit pleť a namazat se všemožnými krémy. Možná bych na to i čas měla, ale zřejmě by mi u toho jedno dítě viselo za nohu, druhé rozmotávalo toaletní papír a třetí se těmi krémy patlalo taky. Proto si míchám tohle naprosto luxusní ovesné odličovací mléko, které mě odlíčí a pleť navíc parádně vyživí.
Ne nadarmo se oves využívá při léčbě ekzémů. Jeho zklidňující účinky z něj dělají skvělého pomocníka při péči o pleť. Když k tomu přidáte pár dalších vyživujících přísad, máte z toho úžasné ovesné odličovací mléko, které můžete používat jako komplexní večerní péči o pleť.
Podívejte se taky na mé další kosmetické recepty, mohla by se vám hodit třeba tahle růžová pleťová maska.
Cena
Jako vždy cena závisí na mnoha faktorech, jako jsou ceny energií a obchod, ve kterém nakupujete, protože ceny produktů na výrobu kosmetiky se mohou dost lišit. Když započítám pouze cenu materiálu (nepočítám lahvičku na ovesný odličovač, protože ten můžete mít i ve vyvařené zavařovačce), vyjde mě 260 ml odličovače na 104,5 Kč. Nejnákladnější položkou je emulgátor a použitím levnějšího emulgátoru by se náklady daly ještě snížit.
Co budete potřebovat
- 50 g ovesných vloček
- 400 g destilované vody
- 100 g růžové vody
- 7 g oleje z pšeničných klíčků
- 16 g mandlového oleje
- 20 g emulgátoru OliveM 1000
- 1,3 g konzervantu Cosgard
- nádobu na uskladnění
- šlehač/mixér nejlépe elektrický
Blahodárný vliv ovsa na pleť jsem už zmínila. Růžová voda je také široce využívaná v péči o pleť, a to pro svůj zklidňující a čistící účinek. Mandlový olej je k pleti velmi jemný a má silné regenerační účinky. Navíc se rychle vstřebává a nezanechává pocit mastnoty. Olej z pšeničných klíčků je vhodný pro všechny typy pleti a je výborný zejména pro unavenou pleť. Olivem je emulgátor, který potřebujeme, aby se voda a olej spojili v emulzi. No a Cosgard je konzervant, který v kosmetice obsahující vodu potřebujeme vždy, když ji chceme uchovat déle než dva dny.
Jak si namíchat ovesný odličovač
Vločky zalijte vodou a nechte odstát pár hodin. Potom přeceďte, tekutinu z nich vymačkejte a navažte si 120 g, což je množství, které použijete. Ovesný výluh smíchejte s růžovou vodou. Toto je vodní báze odličovače.
Do jiné nádoby dejte oleje a emulgátor a ve vodní lázni zahřejte, až se vše rozpustí. Mezitím zahřejte také vodní bázi na přibližně stejnou teplotu, klidně jen v mikrovlnce.
Slijte obě báze dohromady a okamžitě začněte šlehat nebo mixovat. Obě báze se spojí v emulzi. Potom přidejte konzervant, zamíchejte a přelijte do nádoby, ve které budete ovesné odličovací mléko skladovat.
Pokud po smíchání zjistíte, že jsou v mléku pořád kousky emulgátoru, musíte ho znovu zahřát. Je možné, že na to nebude vodní lázeň stačit a budete ho muset ohřát v mikrovlnce. Stačí pát vteřin.
Použití a skladování
Ovesné odličovací mléko používejte jako jakékoliv jiné odličovací mléko – naneste na tampónek a odličte.
Doporučuji neskladovat mléko v ledničce, protože v ní příliš zatuhne. To samé se ovšem může stát i při skladování v chladné místnosti. Není to ale žádný velký problém, jen budete muset odličovač opět zahřát.
Pokud jste použili správné množství konzervantu a kvalitní neprošlé suroviny, vydrží vám odličovač i několik měsíců.