Kosmetika a zdraví

Zubní pasta s aktivním uhlím

Na domácí zubní pastu jsem se chystala dlouho předtím, než jsem si ji konečně namíchala. No a když jsem ji konečně měla, trochu jsem se na sebe zlobila, že jsem tento nápad nezrealizovala dříve. Čtěte dál a hlavně míchejte, tahle zubní pasta vás ohromí!

Koukáme na to, co si na sebe mažeme, čím se myjeme a s čím vaříme, ale trochu pokulhává naše povědomí o tom, co si patláme na zuby, které máme opravdu jen jedny. Zamysleli jste se například někdy nad tím, proč jsou zubní pasty sladké a zda to skutečně potřebujete? Na to druhé vám klidně hned odpovím – nepotřebujete a budete překvapení, jak vám sladká chuť pasty vůbec nebude chybět. Zkuste si namíchat domácí zubní pastu podle mého receptu a věřím, že u ní rádi zůstanete.

Používat k ústní hygieně uhlí není žádná novinka, už Alois Neubert doporučoval ve svém díle Návod ku zachování krásy z roku 1890 následující: „Smíchej 2 díly na prach utlučeného uhlí lípového s 1 dílem prášku z kořene puškvorcového. Prášek ten udržuje zuby bílé a sílí dásně.“

Co budete potřebovat:

  • 50 g kokosového tuku (nerafinovaný)
  • 20 g uhličitanu vápenatého (plavená křída)
  • 10 g aktivního uhlí
  • 5 kapek esenciálního oleje tea tree
  • 10 kapek esenciálního oleje máta nebo eukalyptus mentolový
  • dóza na pastu (já používám širokou skleněnou nádobku se skleněným víkem)

Kokosový tuk je příjemný základ pasty, jednak je prostě příjemný v puse, navíc hezky voní. Pokud nemáte rádi vůni kokosu, použijte jiný tuk, který je alespoň trochu tuhý při pokojové teplotě, vždy ale nerafinovaný. Jako druhou volbu bych vám doporučila bambucké máslo v úpravě nilotica. Plavená křída je abrazivní složka, která pomáhá ze zubů odstranit nečistoty a navíc pastu zahustí, což se zvlášť u kokosového tuku docela hodí. Aktivní uhlí má bělicí účinky a tea tree olej je zase silně protizánětlivý. Mentolový esenciální olej dá pastě typickou svěží chuť a vám také svěží dech. Já ho dávám trochu víc, abych přebila vůni tea tree, kterou moc nemusím, ale pokud vám naopak voní, klidně dejte mentolu jen 5 kapek.

Jak na to:

Jednoduše smíchejte všechny přísady a přendejte je to dózy a zubní pasta je na světě. Nemusíte řešit jejich pořadí, hlavně je pořádně promíchejte, až budete mít jednolitou černou pastu.

Použití:

Stejně jako u jakékoliv jiné zubní pasty.

Skladování:

Pastu můžete mít v koupelně. Skladování v ledničce nedoporučuji, pasta pak bude příliš tuhá. Zároveň by ale měla být spíš na chladném místě, aby zase nebyla příliš tekutá. Samozřejmě ji můžete mít v ledničce a nějakou dobu před použitím ji vyndat a nechat změknout.

Můj dojem při přechodu na tuto pastu:

Byla jsem doslova nadšená. Nejenže mi nechyběla sladká chuť pasty z obchodu, ale chuť téhle pasty mi ani trochu nevadila. Možná se bojíte chuti uhlí, to ale nemusíte. V receptu je ho relativně málo a v ústech budete cítit spíš tuk. Chuť pasty je tedy neutrální. Po vyčištění jsem měla pocit čistých zubů i svěžího dechu, který mi zůstal poměrně dlouho, zhruba jako v případě pasty z obchodu. Trochu jsem se bála toho, že se nezbavím černého nádechu na zubech. Uhlí v pastě ale není tolik, navíc je základ pasty mastný, což pomáhá barvu odstranit. Veškerou černou barvu snadno odstraníte vodou.

Hledáte další kosmetické recepty? Tady jsou!

Mohlo by se vám také líbit...