Hlavní chody Ostatní Recepty

Česneková polévka v chlebu

Česneková polévka je skvělé jídlo v chladných dnech podzimu a zimy. Když česnečku navíc podáváte v chlebu, úspěch je zaručen!

Česneková polévka je tradiční česká polévka, která se původně připravovala hlavně v chudších rodinách manuálně pracujících. Česnečka je skvělý posilovač imunity a především levné jídlo, kterého se dá naráz uvařit hodně a nakrmí celou rodinu. Právě proto byla vždy tak oblíbená.

Oblíbená je i dnes, kdy ji má na jídelním lístku každá druhá hospoda a restaurace a běžně se vaří v českých domácnostech. Existuje docela dost receptů na česnečku, některé jsou s masem, sýrem a nudlemi. Já většinou dělám takovou „chudinskou“ verzi, která se podle mě k podávání v chlebu hodí nejvíc.

Pokud rádi vaříte, koukněte také na moje další recepty, mám jich už pěknou řádku. Můžete zkusit například moji Bramboračku v chlebu, ke které přidávám také recept na chléb.

Co budete potřebovat

garlic soup

Pro cca 4 osoby:

– 10 stroužků česneku

– 1 střední cibule

– 4-5 střední brambory

– 1 vejce

– 1,5 litrů hovězího vývaru (nebo vodu a bujón)

– trochu sádla (lze nahradit máslem)

– sůl

– 2 lžíce sušené majoránky

– 1 malý kulatý bochník na osobu

Česneková polévka v chlebu – recept

Polévka

garlic soup

Všechnu zeleninu oloupejte. Cibuli nakrájejte na střední kousky, česnek na malé kousky a brambory na kostičky.

garlic soup

Rozpalte sádlo a osmažte cibulku tak, aby jen lehce zezlátla.

Přidejte brambory a 3 minuty lehce osmahněte. Potom na další tři minuty přidejte česnek.

Nalijte do hrnce se zeleninou vývar a osolte. Vařte na středním ohni 20 minut, po této době by brambory měly změknout.

Pokud chcete polévku zahustit – jakože já chci – rozmixujte trochu považené zeleniny na kaši a vmíchejte ji zpět do polévky.

česneková polévka

Metlou vmíchejte do polévky vejce, zatímco se polévka ještě minutu bude vařit. Přidejte majoránku a dosolte podle chuti.

Chléb

česneková polévka

Uřízněte vršek bochníku. Stačí opravdu jen kousek, zbylý chléb by neměl mít tvar misky, spíš čajové konvice, která se směrem nahoru uzavírá.

česneková polévka

Podél okraje vykrojte do vnitřku chleba kolečko. Nezajeďte nožem příliš nízko, ať neproříznete dno chlebu. Lžící vydloubejte vykrojený vnitřek, potom lehce zajíždějte ke krajům, ať dostanete trochu měkkého chleba ven i ze stran. Nevyhazujte nic, chléb můžete později namočit do polévky. Nevyškrabujte ale vše až na kůrku, přecejen by mělo trochu chleba na kůrce zůstat.

česneková polévka

Teď máte bochník, který čeká na naplnění.

garlic soup

Polévku do něj nalijte a podávejte, dokud je horká.

Dobrou chuť!

Mohlo by se vám také líbit...