Bylinky Nezařazené Zdraví

Zázračný kostival

Kostival lékařský (černý kořen, Symphytum officinale) je velkým darem přírody, protože pomáhá proti řadě neduhů. V ČR ho najdete všude, hlavně ve vyšších polohách. Používá se celá bylina, ačkoliv nejúčinnější je jeho kořen, který se sbírá na jaře a na podzim. Dvakrát ročně tedy vyrážím s rýčem na pole a hledám tuhle rostlinku s fialovými kvítky. 

Kostival se používá mnoha způsoby, já se s vámi podělím o čtyři způsoby zpracování, pro které kostival sbírám.

1. Sušená rostlina

Jak jsem řekla, kostival se sbírá především pro velmi silné léčivé účinky svého kořenu. Ani zbytek rostliny však nezahazujte, listy a květy usušte na suchém a tmavém místě a uchovejte v suchu. Takto usušenou rostlinu používejte do koupele při bolestech koubů, revmatických potížích, dně a poruchách prokrvení. Rostlinu povařte 10 minut, pak nechte ještě 30 minut stát, zceďte a výluh přidejte do koupele. Ze sušené rostliny si můžete připravit čaj na podporu léčby žaludečních vředů. Hrst rostliny zalijte 250ml vařící vody, nechte 3 minuty louhovat, sceďte a pijte.

2. Sušený kořen

 

Kořen omyjte, okartáčujte a nakrájejte na malé kousky. Ty nechte schnout na suchém a světlém místě, ale ne na přímem slunci. Usušený kořen uchovávejte v suchu. Z takto usušeného kořenu můžete později připravit tinkturu nebo jej pomlít na prášek, který se používá pro výrobu kaše. Kaše se používá na obklady například při zduření kloubůbolestech šíje. Kaši vytvoříte tak, že prášek smícháte s trochou vody. Z kořene dále můžete připravit čaj, který pomáhá například při bronchitidě, poruchách trávení a žaludečních vředech. Hrst sušeného nebo čerstvého kořene zalijte 500ml vařící vody, nechte 10 minut louhovat, zceďte a pijte.

3. Tinktura

Tinktura z kostivalu se používá při revmatismuotocích kloubů a dokonce na podporu růstu vlasů vtíráním do kůže. Vyrobíte si ji jednoduše tak, že sušený nebo čerstvý kořen nakrájený na malé kousky zalijete alkoholem (nejlépe co nejčistším z lékárny) tak, aby byly všechny kousky ponořené, a necháte tinkturu stát několik dní nebo i týdnů. Každý den sklenici s tinkturou protřepte. Poté přefiltrujte přes plátýnko nebo sítko a uchovávejte v tmavé skleněné lahvičce mimo dosah slunečních paprsků. Já ovšem poslední krok vynechávám a kořen nechám v tinktuře, aby byla co nejsilnější. Filtruji jen množství, které se bude zrovna používat.

4. Mast

 

Kostivalová mast se může používat místo obkladů z kaše při léčbě zduření a otoků kloubů. Je také výborná na hojení ran. Připravíte ji tak, že čerstvý kořen nasekáte na drobné kousky, dáte jej spolu s mastným základem do vodní lázně a rozpustíte velmi pomalu při nízké teplotě (všechny kousky kostivalu by měly být ponořené). Poté slijete vše nejlépe do skleněné nádoby a necháte louhovat. Následující tři dny vždy jednou denně mast rozpustíte pomalinku na mírně teplotě ve vodní lázni a opět necháte stát – tak podpoříte louhování. Nakonec mast přefiltrujete přes jemné síto, slijete do dóziček na masti a skladujete v lednici nebo jinde v chladu. A co může být mastným základem? Na medicinské masti stačí levnější přísady, jako je sádlo nebo vazelína. Pokud chcete, aby byla mast luxusnější (například jako dárek), můžete použít bambucké máslo. Pokud chcete mast o něco tekutější, přidejte kokosový olej.

Bonus – čerstvá rostlina

Nejen kořen kostivalu můžete používat v jeho čerstvé podobě, nýbrž vám poslouží také čerstvé listy. List omyjte a pořádně promněte v prstech, nebo jej třeba na prkýnku přejeďte párkrát váleček (aby se trochu poškodil a vytékaly z něj šťávy). Pak jej přiložte na ránu.

Doufám, že jsem vás inspirovala ke sbírání a především používání této úzasné rostliny. Použití je více, pokud máte po ruce herbář, rozhodně si v něj o kostivalu přečtete, protože jde o fascinující bylinku.

Libi se vám to? Slídejte ji!

You may also like...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *