Domácí mýdlo si vyráběly už naše prababičky. My dnes máme o dost větší možnosti, a pokud známe přírodu okolo nás, můžeme díky kombinaci přírody a internetových obchodů vytvořit dost úchvatnou domácí kosmetiku. Mýdlo patří k těm složitějším věcem, začnu tedy článkem „Jak na to“.

Do výroby mýdla je potřeba trochu investovat a pokud si tedy nejste opravdu jistí, že se vám do toho chce, není žádná ostuda si místo domácího mýdla pořizovat výrobky poctivých českých výrobců. Na internetu jich je už poměrně dost a nákupem u českého výrobce podpoříte většinou malého živnostníka, který svou práci dělá pečlivě a s láskou. Takové mýdlo je samozřejmě dražší než mýdlo z obchodu, má to ale své opodstatnění a ve skutečnosti vlastně není až tak drahé. Na toto téma vřele doporučuji článek Mýdla v síti byrokracie, který leccos objasní.

No a pokud si tedy jste jistí, že do toho jdete, čtěte dál:

Při tradiční výrobě mýdla se používá louh, tato činnost tedy není úplně bezpečná. V prvé řadě je tedy potřeba dbát na to, aby se v blízkosti směsi nenacházely děti. Nezabere vám to sice celý den, ale není to ani rychlovka na půl hodiny, pusťte se tedy do výroby až když jste si jistí, že budete mít alespoň dvě hodiny klid.

Náčiní, které budete potřebovat:

Přísady, které budete potřebovat:

  • hydroxid sodný
  • destilovaná voda
  • tuky dle přání (kokosový olej, olivový olej, bambucké máslo atd.)
  • výživné složky dle přání (např. arganový olej, konopný olej…)
  • vše další, co chcete přimíchat (bylinky, jíl v prášku, med…)
  • konzervant (např. extrakt z grepových jader) – není to nutnost, mýdla se jen tak nezkazí, ale konzervant jejich životnost prodlouží

Základy výroby:

Tou nejzákladnější věcí je čistota. Pracujte s naprosto čistým náčiním a na čisté ploše. Nejenže v mýdle nechcete mít nečistoty, ale jakákoliv špína v mýdle bude mít za následek jeho dřívější zkažení. Nádobí, které používáte na mýdlo, používejte pouze na mýdlo.

Druhou již zmíněnou zásadou je bezpečnost. Obzvláště při práci s louhem mějte rukavice i brýle stále nasazené. Louh míchejte pokud možno někde venku nebo alespoň při otevřeném okně.

Spojení dvou bází:

Mýdlo se míchá ze dvou bází: olejové báze a louhu. Postup je takový, že ve vodní lázni co nejpomaleji rozpustíte všechny tuky a dokonale je smícháte, a zatímco vám tato báze chladne, navážíte si potřebné množství hydroxidu sodného a opatrně jej dáte do odváženého množství destilované vody. Hned zamícháte a v této chvíli začne ze směsi stoupat horká štiplavá pára a teplota směsi stoupne. Hydroxid stačí ve vodě jen krátce pomíchat, rozpustí se rychle. Tuto směs taky můžete nechat chladnout, ujistěte se, že chladne na místě, kde do něj nikdo nesáhne holou rukou.

Při výrobě louhu můžete vodu vyměnit například za bylinkový výluh.

Báze by se měly spojit při stejné teplotě obou. Do olejové báze nalijete louh a okamžitě mixujete/mícháte, až se obě části dokonale spojí. Pokud máte něco, co chcete do mýdla přidat – výživné složky, bylinky, konzervant atd. – dělá se to až po smíchání obou bází.

Teplota a přesnost:

Báze by se měly smíchat při zhruba stejné teplotě. Není jedna jediná správná teplota, většinou má každý recept svou ideální teplotu v závislosti na použitých přísadách. Pokud nevíte, držte se okolo 30 °C (příp. mezi 27 a 37 °C). Při studenější teplotě se pracuje například, když vodu nahradíte jinou tekutinou (například mléko), vyšší teplotu použijete například tehdy, když zapracováváte včelí vosk. Vyšší teplota zrychluje zmýdelnění.

Při vážení přísad musíte být velmi přesní. Každý tuk vyžaduje jiné množství louhu, a odchýlit se o pár gramů sem či tam může znamenat zničenou várku mýdla. Proto važte na spolehlivé váze.

Zmýdelnění a zrání:

Zmýdelnění neboli saponifikace je proces, kdy se z tekuté směsi stává mýdlo. Tato fáze začala už smícháním obou bází. Po přimíchání všech složek vylijete směs do formy, tu přikryjete (je třeba udržet přirozené teplo, proto formu klidně zabalte i do fólie a deky) a necháte stát 24 – 48 hodin v závislosti na teplotě, při které jste pracovali. Až na výjimky je dobré, když mýdlo přes noc projde i tzv. gelovou fází. Po uplynutí této doby by mýdlo mělo být dost tuhé na to, aby se dalo z formy vyklopit a nakrájet. Mýdlo vyklopíte na dřevěný rošt či jiný povrch vhodný pro zrání mýdla. Poté nechte mýdlo zrát 4 – 6 týdnů. Během této doby se z mýdla vytratí žíravý hydroxid.

Doufám, že vám tento článek pomohl si udělat představu o tom, co výroba mýdla obnáší a zda je to činnost, která by vás mohla bavit. Brzy se s vámi podělím o recepty na konkrétní mýdla.

 

Libi se vám to? Slídejte ji!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *