Organizace a úklid

Tabulka na úkoly, která funguje

Myslím, že všechny maminky si oddechnou, když jejich děti začnou kromě generování práce pro rodiče taky nějakou vykonávat. Protože co si budeme povídat – milujeme je, ale občas si přejeme, abychom si místo práce o ně mohly jít oddechnout do (placené) práce. Když chcete, aby vaše dítko vykonávalo některé domácí práce pravidelně, velmi vám to usnadní tabulka na úkoly.

tabulka ukoly

Moje děti začaly zhruba v roce pomáhat s tím, co je bavilo nejvíc – s házením prádla do pračky a vytahováním vypraného prádla. V roce a půl už cíleně chystaly na stůl. Po jednom talířku, ale chystaly. Pomoc v domácnosti jim tedy vštěpujeme odmalička a vidím, že velmi pomáhá, když děti vědí, co je ten den čeká (stejně jako například se školním rozvrhem).

Mám pro vás pár tipů na sestavení takové tabulky tak, aby byla skutečným pomocníkem v domácnosti.

Jasně a přehledně

Usnadněte dětem orientaci v jejich povinnostech. Jako základ tabulky vám úplně postačí jednoduchá čtvercová nebo obdélníková tabulka, ať už vytištěná na papír nebo třeba nakreslená na mazací tabuli. Každé dítě by v tabulce mělo mít svůj řádek nebo sloupec jasně označený svým jménem. Stejně tak úkoly musí být dítěti zcela jasné; pokud umí číst, můžou být napsané, pokud číst neumí, můžete použít obrázky.

Zejména mladším dětem dělejte tabulky kratší, ideálně týdenní.

tabulka úkoly

Uzpůsobte úkoly věku dětí

Povinnosti dětí by měly odpovídat jejich věku. Nedávejte dítěti úkol, který nezvládne a začněte jedním úkolem denně, ať se vaše dítko necítí zahlcené. Mně se osvědčilo začínat s povinnostmi, které děti baví, typicky je to krmení psa. Malé děti také rády zalévají rostliny (až moc) a všechny děti by měly vykonávat práce, které souvisí s nimi samotnými. Menší děti si mohou uklízet hračky, větší děti skládat své oblečení.

Myslete na odměny

Dětem se úkoly plní lépe, když názorně vidí pokrok a dopracovávají se k nějaké odměně. A nemusí jít hned o peníze nebo sladkosti. Především malé děti odmění i to, že si mohou úkol samy odškrtnout nebo si nalepit nálepku „za odměnu“. Připravila jsem pro vás dvě sady nálepek, které si stačí vytisknout na lepicí papír a vystřihnout.

Starší děti můžete motivovat drobným kapesným například za plný týden nálepek nebo účastní na nějaké akci.

Umístěte tabulku viditelně

Umožněte dítku, aby na tabulku dobře vidělo a mohlo si ji kdykoliv prohlédnout. Děti mají rády řád a rády se ujišťují o tom, co je čeká. My máme tabulku na ledničce, skvěle vám poslouží ale také třeba korková tabule se špendlíky.

U nás doma je tabulka na úkoly významným prvkem organizace domácnosti. Jak jste zvyklí si povinnosti členů rodiny organizovat vy?

Mohlo by se vám také líbit...