Ostatní Recepty

Lískooříšková pomazánka (Domácí Nutella, také paleo)

domácí nutella
Lískooříšková pomazánka / Hazelnut spread

Jestli něco v pusách svých dětí vážně nevidím ráda, jsou to takové ty různé oříškovo-čokoládové pomazánky, které v sobě mají minimum oříšků, ale zato spoustu cukru a aromat. Naštěstí se k nim naše omladina dostane jen výjimečně, ale vzhledem k tomu, že jde o jejich oblíbenou přísadu do palačinek, rozhodla jsem se vytvořit zdravou variantu. Tohle je taková domácí Nutella, lískooříšková pomazánka s kakaem, která je mimochodem také vhodná pro paleo dietu. 

Popravdě, děti si na novou pomazánku budou asi muset zvykat (nebo s konečnou platností přejdou na palačinky s marmeládou), ale já jsem z ní naprosto nadšená. Pro sebe dělám pomazánku úplně bez cukru, který mi mimochodem vůbec nechybí. Pasta z lískových oříšků je totiž přirozeně sladká a tahle pomazánka je tak výborná sama o sobě, nebo třeba s banánem a do dezertů.

Co budete potřebovat:

  • 500g lískových oříšků
  • 1 lžíce kakaa
  • půl lžíce kokosového oleje
  • 50g kakaového másla
  • cukr dle chuti (nějaký méně nezdravý jako březový nebo kokosový) – pokud chcete sladit (já nesladím a doporučuju vyzkoušet, budete příjemně překvapení!)
  • mixér/food processor

Domácí lískooříšková nutella

K výrobě pomazánky budete potřebovat hodně výkonný mixér, aby ořechy nejen nasekal, ale z nich také dokázal uvolnit olej. Já raději používám food processor, který je širší. V mixéru totiž musím neustále mixování zastavovat a ořechy promíchávat, aby se vůbec dostaly k nožům mixéru.

Ořechy dejte na plech s pečicím papírem a vložte do trouby na 180 °C na 15 minut.

Ořechy vložte do mixéru nebo food processoru a míchejte tak dlouho, až je z nich hladká pasta. Na fotce vidíte rozdíl mezi nasekanými ořechy (vlevo) a pastou (vpravo).

Takhle vypadá trochu hrubější pasta (ale už i tak skvěle použitelná), jde udělat ještě o něco hladší a tekutější.

domácí nutella

Přidejte kakao, tuky (rozpuštěné nebo alespoň povolené) a případně cukr a ještě chvíli pomixujte.

Pak už přelijte do zavařovačky nebo jiné skleněné nádoby a skladujte v lednici. Při těchto poměrech pomazánka zatuhne, ale ne příliš, bude tak akorát hezky roztíratelná.

domácí nutelladomácí nutella

Jak vám chutná domácí lískooříšková pomazánka neboli domácí nutella? Mrkněte taky na mé další čokoládové recepty v kategorii Čokoláda.

Mohlo by se vám také líbit...