Pečení Recepty Svátky a tradice Vánoční cukroví

Tradiční linecké cukroví

Linecké cukroví jistě znáte. Je to takový základ vánočního pečení. Rozhodně bych nemohla s pilnými hospodyňkami soutěžit v množství druhů vánočního cukroví, ale linecké u nás najdete vždy.

Recept na linecké je v naší rodině už po generace stejný. Nemám ráda moderní recepty, které vám sice zaručí ihned měkké cukroví, ale těsto je vyschlé a celkově cukroví nechutná dobře. Naše linecké se sice musí nechat odpočinout, ale i samotné upečené těsto chutná skvěle.

Co budete potřebovat:

– 500 g hladké mouky a trochu na pomouční válu

– 240 g cukru moučka

– 240 g másla

– 4 žloutky

– 100 ml plnotučného mléka

– cca 400 marmelády z červeného nebo černého rybízu (bez příměsi jiného ovoce) – můžete použít i jinou, ale linecké nikdy nebude s jinou marmeládou chutnat tak dobře. Rybízová marmeláda je trpká, což parádně kontrastuje se sladkým těstem.

– vykrajovátka – tradičně kulatá, ve formě květin atd., ale můžete použít i jiná

– kulaté vykrajovátko a průměru 1 cm

– plech a papír na pečení

– váleček

Jdeme na to

V míse smíchejte mouku a cukr, přidejte žloutky, mléko a máslo. Máslo by mělo být změklé při pokojové teplotě. Netavte ho v mikrovlnce, konzistence másla může změnit výslednou texturu těsta. Místo másla můžete použít tuk na pečení, ale cukroví ztratí máslovou chuť.

Těsto hněťte rukama, až bude zcela hladké a bez hrudek.

Pomoučete vál a rozválejte těsto na tloušťku 5 mm nebo o něco méně.

Vykrajovátkem vykrojte sudý počet sušenek, dejte je na pečicí papír na plech a na půlce sušenek kulatým vykrajovátkem vykrojte uprostřed dírku.

Předehřejte troubu na 170 °C a pečte asi 10 minut nebo jednoduše dozlatova.

Na sušenku bez otvoru dejte trochu marmelády a tu přikryjte sušenkou s otvorem. Sušenky k sobě lehce přitlačte.

Teď už cukroví chutná výborně, je ale docela tvrdé, takže je potřeba ho nechat odstát a změknout. Proto cukroví pečeme 2 – 4 týdny před Vánocemi a necháváme ho ve sklepě v kartonových krabicích přikryté ubrousky.

Před servírováním cukroví lehce pocukrujte.

A ať chutná!

Mohlo by se vám také líbit...